A lakóhelyen történő védekezés körülményei

 

A természeti és civilizációs katasztrófák jelentős része váratlanul következik be, ezért a hatásuk ellen történő védekezésre igen kevés idő áll rendelkezésre.

Abban az esetben, ha a katasztrófa következményeként a környezet levegője mérgező, sugárzó anyaggal szennyeződött, a lakosság életének megóvására a helyi védekezést, az un. elzárkózást kell azonnal megvalósítani.

Amennyiben a lakóhely rendelkezik azonnal igénybe vehető és üzemeltethető óvóhellyel, akkor oda kell levonulni. Ha nincs felhasználható óvóhely a helyi védekezés leggyorsabban megvalósítható módszere a lakásban történő elzárkózás.

Lakásban az elzárkózáshoz legalkalmasabb helyiség az, amely nem rendelkezik a külső légtérbe nyíló ajtóval, ablakkal, azaz a lakás legvédettebb helyisége. A továbbiakban a lakás nyílászáróinak (ajtó, ablak) és szellőzőnyílásainak tömítéséről kell gondoskodni. Ennek jól bevált módszere a nyílások ragasztó- vagy szigetelő szalaggal való lefedése. Ezután a nyílászárók lefedése következik a eléjük függesztett megnedvesített ruhaanyaggal (lepedő, pokróc) melynek célja, hogy a nyílászárók esetleg tömítetlenül maradt résein bejutó mérgező anyag azon megkötődjön.

Az elektromos és gázfogyasztó berendezéseket (az őrlángot is) haladéktalanul el kell zárni. Figyelemmel arra, hogy a villany- és vízszolgáltatás bármikor megszakadhat zárható edényekbe ivóvizet kell tölteni, szükség világítóeszközt előkészíteni. Az elzárkózás megkezdésekor a rádión, TV-n és a külső, esetenként hangszóróval közölt tájékoztatást követően az elrendelt korlátozásokat folyamatosan végre kell hajtani. A lakásban tartott háziállatok különösen érzékenyen reagálnak a veszélyhelyzet során, ami miatt veszélybe sodorhatják az elzárkózott személyeket. Ennek elkerülése érdekében az állatokat külön helyiségbe kell zárni, hogy fékezhetetlenné válásuk ne veszélyeztesse az ott tartózkodók épségét.

Annak érdekében, hogy a helyiség levegőjének oxigéntartalma minél tovább biztosítsa az életben maradás feltételét, fontos a dohányzás, nyílt láng használatának elkerülése, ugyanígy a felesleges mozgás is, amely fokozza a szervezet levegő fogyasztását. Legcélszerűbb az egy helyben való tartózkodás, (ülés, fekvés) megvalósítása.

A helyiségbe zárt levegő hőmérséklete az ott tartózkodó személyek által kibocsátott hőmennyiség miatt folyamatosan emelkedik, amely zavarólag hat az ott tartózkodóra, ezért az elzárkózásnál a ruházat kiválasztásakor ezt figyelembe kell venni. Célszerű pamutruházat viselése, mivel a műszálas anyagok nehezítik a test hőleadását, ami rosszulléthez is vezethet.

Elzárkózás során elegendő a kisebb kalória fogyasztás, ezt az étkezéskor érdemes figyelembe venni. A folyamatos evést - amely pótcselekvésként megnyilvánulhat - kerülni kell, helyette rendszeres időközökben kisebb adagokat kell fogyasztani.

Nagyon fontos az életben maradás érdekében a fizikai és döntően a pszichikai állapot optimális szinten tartása, a pánikhelyzet kialakulását előidéző okok kiszűrése. A fizikai állóképesség, kondíció és a lelkierő megőrzésével, valamint a túlélés sikerébe vetett bizalommal a pánik elkerülhető. Folyamatosan követve a médiákon keresztül az eseményeket és betartva az elrendelt korlátozásokat az önmagára utaltság érzése megszüntethető.

Kedvező esetben a mérgező, sugárzó hatás az időjárási viszonyok hatására rövid idő elteltével már nem veszélyeztető töménységet ért el. A katasztrófa felszámolását vezető utasítás alapján, helyszíni mérések elvégzése után az elzárkózás feloldásra kerül. A lakosokat a továbbiakban a kapott információk, tájékoztatások alapján kell eljárni.