Hírek aloldal fejlécképe

Békés MKI hírek

Számos beavatkozás a viharos időjárás miatt 2024. június 23.

Szombatról vasárnapra virradólag Békés vármegyében a viharos és csapadékos időjárás miatt összesen 28 esethez riasztották a tűzoltókat.

Halálos tűz Kondoroson 2024. június 23.

Szombat este tizenegykor érkezett egy jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Kondoroson kigyulladt egy épület. Négy járművel vonultak a tűzoltók a Rákóczi Ferenc utcai égő házhoz. Egy száz négyzetméteres családi ház és egy hozzáépített ötven négyzetméteres melléképület égett. Az ott lakó három embernek sikerült kimenekülnie az épületből, azonban egyikük visszament és megpróbálta oltani a lángokat. Az idős férfit a tűzoltók hozták ki az égő épületből, az életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók másfél órán át oltották az égő házat. Az épület lakhatatlanná vált, másik két lakója kórházba került.

Exkluzív tárlat a múzeumban 2024. június 21.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényhez kapcsolódóan ma megnyílt a Magyar Tűzoltók Művészeti Kiállítása a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában, Budapesten. A különleges tárlat tehát tűzoltók alkotásait vonultatja fel, és bár az alkotásokat amatőrök készítették, azok elbírálása során kiderült, hogy kifejezetten professzionális, művészi színvonalat képviselnek.

Folytatódtak az Országos Tűzmegelőzési Bizottsági tájékoztatói Gyomaendrődön 2024. június 21.

2024. június 19-én a gyomaendrődi Térségi Szociális Központ 1. sz. nyugdíjas klubjának tíz gondozottja és két gondozója látogatott el a Vidra - Körös - Kondor Mentőcsoport Egyesület székhelyére. A résztvevőknek nyújtott tájékoztatást Kondacs Zsolt tűzoltó alezredes a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Tűzoltósági felügyelője. Előadásában beszélt a szén-monoxid érzékelők használatának fontosságáról, elhelyezéséről, valamint arról, hogy mely felületeken lehet megtalálni a Katasztrófavédelem által leginkább javasolt szén-monoxid érkézelők listáját.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. június 21.

Egy kisteherautó és egy személyautó karambolozott tegnap délben Vésztő közelében, a Bélmegyeri útelágazódásnál. A két autóval összesen hárman közlekedtek. A baleset során mindkét járműbe egy fő beszorult. A békési önkormányzati, valamint egyesületi tűzoltók a beszorult személyeket egy feszítővágó eszköz segítségével kiszabadították, majd a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak. A baleset során a személyautó sofőrje a helyszínen életét vesztette, a másik járműben pedig ketten megsérültek. A mentőszolgálat a sérülteket további vizsgálatokra kórházba szállította. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. június 20.

Összehordott növényi hulladék égett egy családi ház udvarán tegnap délután Gádoroson, a Rákóczi Ferenc utcában. Az ötven négyzetméteren égő növényzetről a tűz részben átterjed a főépület széldeszkájára és az egyik ablakára. Az orosházi hivatásos tűzoltók a tűzet három vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd az ingatlant átvizsgálták. A tűzeset során senki sem sérült meg, az épületben jelentős károk nem keletkezetek.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. június 19.

Kigyulladt a disznó ól egy családi ház udvarán tegnap este Battonyán, a Hermann Gmeiner utcában. A tárolásra használt négy négyzetméteres melléképületben szalma és az ott tárolt lomok égtek. A helyi önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a rendőrség által már részben eloltott területet kéziszerszámok segítségével megbontották, majd egy vízsugárral átlocsolták. A tűzeset során jelentős anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe 2024. június 18.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig.

Egy tűzesethez riasztották az orosházi tűzoltókat 2024. június 18.

Kigyulladt az elszáradt aljnövényzet ma reggel Orosháza külterületén, Csorvás irányába, a vasúti sínek mentén. A helyi hivatásos tűzoltók a hat négyzetméteren égő aljnövényzetet és gallyakat egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűzeset során anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. június 18.

Két személygépkocsi karambolozott tegnap este Békéscsabán, a Földvári utca és a Békési út kereszteződésében. Mindkét autóban a sofőrök egyedül tartózkodtak, a járművébe senki sem szorult be. A baleset során az egyik gépkocsivezető könnyebben megsérült, őt a mentőszolgálat további vizsgálatokra kórházba szállította. A helyi hivatásos tűzoltók az egyik autót kéziszerszámok segítségével áramtalanították, valamint felitató anyaggal az útburkolatra kerül kenőanyagot eltávolították. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben.

Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat 2024. június 17.

A héten tizenhárom vármegyében folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés. A tervek szerint kétszázharminc településen, összesen hatvan ezer hektáron lesznek kezelések. A Duna teljes szakaszán biológiai lárvagyérítést végeznek a szakemberek, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket végző járművekkel a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, a Dráva menti településeken, továbbá Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyében lehet találkozni. Miskolcon és Debrecenben a héten pótolják a szeles idő miatt korábban elmaradt munkálatokat.

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb 102. száma 2024. június 17.

Melyben a sok érdekes cikken kívül egy Békés vármegyében történt káresetről is olvashatunk.

Országos Tűzmegelőzési Bizottsági tájékoztatója Gyomaendrődön 2024. június 14.

2024. június 13-án az Országos Tűzmegelőzési Bizottsági tájékoztatót tartott az egykori gyomaendrődi KVMB irodában, amely jelenleg a Vidra-Körös-Kondor Mentőcsoport Egyesület székhelye. A rendezvényre ellátogattak a gyomaendrődi Térségi Szociális Központ 6. sz. nyugdíjas klubjának 12 gondozottja és 2 gondozója. Majoros Zsolt tűzoltó alezredes, a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Polgári Védelmi felügyelője az idősgondozásban részt vevők számára tájékoztatást nyújtott a szén-monoxid érzékelők használatának fontosságáról, elhelyezéséről, valamint arról, hogy milyen felületen lehet megtalálni a Katasztrófavédelem által leginkább javasolt szén-monoxid érkézelők listáját.