Hírek aloldal fejlécképe

Békés MKI hírek

Tragikus tűzeset Bucsán 2024. február 24.

Éjfélkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Békés vármegyei Bucsán kigyulladt egy romos épület. A Zrínyi utcában lévő házhoz három járművel vonultak a tűzoltók. Egy 45 négyzetméteres vályogház több szobája és a tetőszerkezete égett. A tűzoltóknak az oltáshoz a tetőt is meg kellett bontaniuk, az épület mennyezete részben leszakadt. A 20 négyzetméteren pusztító lángok megfékezése egy órát vett igénybe, a tűzoltók oltás közben találták meg az ott élő idős nő holttestét. Nem zárható ki, hogy a tüzet a kályhából kipattanó szikra okozhatta, azonban a tűz pontos keletkezési körülményeinek feltárására tűzvizsgálat indul.

Tegnap történt 2024. február 22.

Jelzett a szén-monoxid érzékelő egy családi házban tegnap délelőtt Csorváson, a Móra Ferenc utcában. Az orosházi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató munkatársának ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A gázszolgáltató szakembere a gázüzemű berendezéseket átvizsgálta, majd egy meghibásodott gázkazán miatt az ingatlant a hálózatról ideiglenesen leválasztotta. Rosszullétre senki sem panaszkodott, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb 98. száma 2024. február 21.

Melyben a sok érdekes cikken kívül egy Békés vármegyében történt káresetről is olvashatunk.

Idén is lesz alkotói pályázat 2024. február 20.

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

Egy tűzesethez riasztották a gyulai tűzoltókat 2024. február 20.

Kigyulladt egy főépülettel egybekötött melléképület ma reggel Gyulán, a Sarkadi úton. A húsz négyzetméteres épületrészben tűzifa égett, melyről a tűz átterjedt a melléképület tetőszerkezetére. A helyi hivatásos tűzoltók a lángokat két vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, az épületből kihoztak egy sértetlen gázpalackot, majd a terültet egy hőkamerával átvizsgálták. A tűz a főépületre nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Tegnap történt 2024. február 20.

Árokba borult egy műtrágyát szállító teherautó tegnap délután Körösladány közelében, a 47-es úton. A teherautót sofőrje a baleset során nem sérült meg, járművét önerejéből el tudta hagyni. Az oldalára borult kamionból folyamatosan szivárgott az üzemanyag, amely veszélyt jelentett a nagy mennyiségű műtrágyára, valamint a környező vegetációra. A szeghalmi hivatásos tűzoltók a tehergépjárművet áramtalanították és átvizsgálták, majd az üzemanyagtartály szivárgását leürítéssel megszüntették. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben.

Egy közúti balesethez riasztották az orosházi tűzoltókat 2024. február 19.

Fának csapódott egy személygépkocsi ma kora hajnalban Gádoroson, a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Az autójával egyedül közlekedő gépkocsivezetőt a mentőszolgálat munkatársai a járműből kiemelték és az orosházi kórházba szállították. Az orosházi hivatásos tűzoltók az autót áramtalanították és átvizsgálták, majd a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak.

Az elmúlt hétvégén, hat tűzesettel és öt műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 2024. február 19.

Két személygépkocsi karambolozott szombat délelőtt Dévaványán, a Sport utcában. A szeghalmi hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították és átvizsgálták, a területet letakarították, majd a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak. Az eset során senki sem sérült meg.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. február 16.

Kigyulladt az elszáradt aljnövényzet tegnap délelőtt Gyulán, a Törökzugi sor közelében a vasúti sínek mentén. A helyi hivatásos tűzoltók a meggyulladt vegetációt egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűzeset a vasúti forgalmat nem veszélyeztette, az eset során senki sem sérült meg.

Tegnap történt 2024. február 15.

Kigyulladt egy családi ház tegnap este Szarvas külterületén, az M44-es gyorsforgalmi út közelében. A kilencven négyzetméteres parasztház folyosója teljes terjedelmében égett, amelyről a tűz gyorsan átterjedt a tetőszerkezet közel felére. Az épületet a tulajdonos időben elhagyta az eset során senki sem sérült meg. A helyi hivatásos tűzoltók az égő épületrészeket két vízsugár, létra és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd az ingatlant kiszellőztették és egy hőkamerával átvizsgálták. Az eset során senki sem sérült meg. Lakosságvédelmi intézkedés keretében az épület lakóját rokonok fogadták be.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. február 13.

Veszélyesen megdőlt egy magas nyárfa tegnap délután Békéscsabán, a Lencsési úton. A helyi hivatásos tűzoltók az épületeket és a forgalmat veszélyeztető növényzetet egy motoros láncfűrész, kötél, létra és egy erőgép segítségével eltávolították, majd a területet megtisztították. Az eset során anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt hétvégén, hat tűzesettel és tizennyolc műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 2024. február 12.

Szén-monoxid szivárgáshoz riasztották a tűzoltókat szombat délelőtt Sarkadon, a Kossuth utcában. Korábban egy ember rosszul lett, majd kérte a családi ház fűtésrendszerének vizsgálatát a tűzoltóságtól és a gázszolgáltató munkatársaitól. A gyulai hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató munkatársainak ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben, ezért a gázszolgáltató egy meghibásodott gázkészüléket ideiglenesen kizárt a rendszerből.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. február 08.

Kigyulladt egy ipari ingatlan tegnap este Füzesgyarmaton, a Petőfi utcában. A több mint ötszáz négyzetméteren teljes terjedelmében égő műhelyben és raktárépületben a gépek, az alkatrészek és járművek teljesen megsemmisültek, valamint az udvaron tárolt raklapok és nyolcvan tonna ruhanemű jelentős része is a tűz martalékává vált. A szeghalmi, a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a szarvasi, a püspökladányi, a karcagi, a berettyóújfalui és a hajdúszoboszlói hivatásos, valamint a helyi önkéntes tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, a tüzet tizenegy vízsugár, kéziszerszámok és egy erőgép segítségével oltották el. A katasztrófavédelmi mobil labor több helyszínen végzett ellenőrző mérései alapján, egészségre veszélyes koncentrációban mérgező anyagok nem kerültek a levegőbe. A gyors beavatkozásnak köszönhetően szomszédos ingatlanokat sikerült megvédeni, valamint a tűzeset során senki sem sérült meg. A tűz kialakulásának körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Tűzoltó beavatkozások a tegnapi napon 2024. február 07.

Kigyulladt a szemét egy kukásautó tartályában tegnap délelőtt Orosháza közelében, a Bogárzói szervizúton. Az orosházi hivatásos tűzoltók a járművet leüríttették majd egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. A tűz a jármű egészére nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Huszonnegyedszer is emlékpályázat 2024. február 05.

Már lehet jelentkezni az idei Dr. Balogh Imre Emlékpályázatra, a műveket május 15-ig kell benyújtani.