Hírek aloldal fejlécképe

Békés MKI hírek

A hajnali és a reggeli órákban három alkalommal riasztották a tűzoltókat 2023. február 09.

A szeméttelepen tárolt hulladék gyulladt ki ma kora hajnalban Kétsoprony külterületén. Az ötszáz négyzetméteren, valamint három méter magasan égő szemétkupacot a békéscsabai hivatásos tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Tűz a környezetére már nem terjedt tovább az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Tegnap történt 2023. február 09.

Egy nagyméretű fenyőfa épületre borult tegnap este Eleken, a Gyulai úton. A gyulai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész és egy emelőkosaras jármű segítségével, a megdőlt növényzet visszavágásával tehermentesítették az épület tetőszerkezetét. A fenyőfa teljes eltávolítása technikai okokból nem volt lehetséges. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

FRISSÍTÉS! 2023. február 09.

Már tizenhét embert mentett ki a HUNOR

Tegnap történt 2023. február 08.

Szén-monoxid szivárgott egy családi házban tegnap este Vésztő településen, az Arany János utcában. A mentőszolgálat elmondása alapján a kórházba került rosszullétre panaszkodó két felnőtt és két gyermek az otthonukban enyhe szén-monoxid mérgezést szenvedtek. Az ellátásukat és megfigyelésüket követően másnap mindenkit hazaengednek. A szeghalmi hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató munkatársaival közösen az épületben méréseket végeztek, amely során kiderült, hogy a mérgező gáz szivárgását egy meghibásodott kandalló okozta. A lakók figyelmét felhívták, hogy a hibásan működő tüzelő berendezést a szükséges felülvizsgálat és a karbantartás elvégzéséig ne használják. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az ingatlan továbbra is fűthető maradt.

Újabb felszerelők Békés vármegyében 2023. február 07.

A pénteki kibocsátó ünnepséget követően, hétfőn köszöntötte az új felszerelőket Kiss András tűzoltó dandártábornok, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Gratulált a kinevezett kollégáknak, azonban felhívta az újonnan felszereltek figyelmét a további szakmai fejlődés, tapasztalatszerzés fontosságára is. A most felszerelt hét tűzoltó közül hárman a békéscsabai, ketten az orosházi, ketten a mezőkovácsházi és egy fő a szeghalmi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományában lát el szolgálatot a jövőben.

A tegnapi napon műszaki mentésekhez és egy tűzesethez riasztották vármegyénk tűzoltóit 2023. február 07.

A hétvégi viharos időjárás okozta károk felszámolása még a tegnapi napon is tizenkettő alkalommal adott feladatot Békés vármegye tűzoltóinak. Jellemzően épületre és közterületre szakadt faágak eltávolításához és megrongálódott tetőszerkezetek kijavításához riasztották a tűzoltókat Békéscsabán, Gyulán, Csorváson, Tótkomlóson és Gyomaendrődön. Az eseteket a tótkomlósi és a gyomaendrődi önkormányzati, valamint a békéscsabai, gyulai és az orosházi hivatásos tűzoltók számolták fel, motoros láncfűrész, kéziszerszámok és emelőkosaras jármű segítségével. Az esetekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Elindult Törökországba a magyar mentőcsapat 2023. február 06.

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti majd a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A hivatásos tűzoltókat a katasztrófavédelem raktárbázisáról kora este indította útba a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója. A csapatot szállító honvédségi repülőgép az esti órákban száll fel Budapestről.

Békés vármegye majdnem minden szolgálatot teljesítő tűzoltója dolgozott a viharkárok felszámolásában 2023. február 04.

Békés vármegyében a mai napon kialakult viharos időjárás következtében, a keletkezett károk felszámolására, százharmincnégy esetben riasztották a tűzoltókat. Az erős szél fákat döntött ki, háztetőket bontott meg, ágakat szakított, járművekre, közutakra, vezetékekre. Az elektromos hálózatra szakadt faágak, több helyen okoztak áramkimaradásokat. Az eseteket: a tótkomlósi, a békési és a gyomaendrődi önkormányzati tűzoltók, valamit a füzesgyarmati, a battonyai, a mezőberényi, az újkígyósi és a sarkadi egyesületi tűzoltók, továbbá a békéscsabai, a gyulai, az orosházi, a mezőkovácsházi, a szarvasi és szeghalmi hivatásos tűzoltók kezelték. Az egységek a harminchét települést érintő káreseményeket, motoros láncfűrész, kéziszerszámok, létra és emelőkosaras jármű segítségével számolták fel. A legtöbb beavatkozásra a szombati nap folyamán, Békéscsabán, Gyulán és Tótkomlóson került sor. Az esetekkel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Tegnap történt 2023. február 03.

Két személygépkocsi és egy furgon karambolozott tegnap reggel Békéscsabán, a Temető sor és a Bartók Béla utca kereszteződésében. A gépkocsiját sikerült mindenkinek önerejéből és sérülések nélkül, elhagynia. A helyi hivatásos tűzoltók az egyik meghibásodott járművet áramtalanították, a többit átvizsgálták, majd a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak. A műszaki mentés ideje alatt a forgalom csak félpályán haladhatott.

Februári tűzvédelmi teszt 2023. február 02.

Elkészült az év második tűzvédelmi tesztje. Ezúttal nemcsak a tudásukat tesztelhetik azok, akik kedvet éreznek kérdéssor kitöltésére, hanem hasznos és izgalmas részleteket is megtudhatnak arról, hogy az elmúlt évben milyen típusú káresetekhez vonultak a tűzoltók. A teszt összeállítóinak szándéka az volt, hogy a tények és számok révén hívja fel a figyelmet az elővigyázatosságra, és a legfontosabb biztonsági tényezőkre. Ez már a 32. online tudáspróba, amely egyfajta összegzése is az elmúlt évnek.

A tegnapi napon két tűzesethez és egy műszaki mentéshez riasztották vármegyénk tűzoltóit 2023. február 02.

Egy birkahodály gyulladt ki tegnap este Medgyesbodzáson, a vasút utcában. A háromszáz négyzetméteres melléképületben jószágokat tartottak, valamint szénát és tűzifát tároltak. A közel teljes terjedelmében égő épületet a mezőkovácsházi és az orosházi hivatásos tűzoltók, a Békés vármegyei műveleti szolgálat támogatásával, három vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. A tűzoltók a beavatkozás során a lángok közül kimenekítettek egy kutyát, de sajnálatos módon az épületben tartott birkák a tűzben elpusztultak. A környező épületekre a tűz már nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan személyi sérülés nem történt.