Kilenc hónap alatt 169 lakástűz – 25 sérült és 1 halott

2023. október 06. 14:33

Idén szeptember végéig összesen 169 lakás gyulladt ki Békés vármegyében.

A lakástüzek következtében 25 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Sajnálatos módon egy ember, egy békéscsabai tűzeset során a lakásában életét vesztette. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. A tűzoltók 21 esetben az égő épületből 27 embert menekítettek ki.

18 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 12 esetben az épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig Békés vármegyében 38 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket. A 38 esetből, sajnálatos módon két ember a mérgezés következtében életét vesztette, 9 ember pedig olyan mértékű szén-monoxid-mérgezést szenvedett, amely orvosi beavatkozást igényelt.

Azokban az épületekben, ahol van füstérzékelő, nem következik be halálos lakástűz, sőt füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző, az érzékelő ugyanis a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő cselekedni. Fontos, hogy ne halmozzunk fel felesleges, éghető anyagokat a lakásunkban, tartsuk be az épületekben a tárolási szabályokat.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. A nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.