Az elmúlt hétvégén, hat tűzesettel és tizenkettő műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

2024. július 15. 10:14

Az esetek közül kiemelhető:

Kigyulladt egy üzlet tetejére szerelt klímaberendezés kültéri egysége szombat délelőtt Gyulán, a Harruckern téren. A helyi hivatásos tűzoltók a klímát áramtalanították, majd egy vízsugár segítségével a füstölgő részeket eloltották. A tűz az épületre nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg. 

Árokba hajtott egy személygépkocsi szombat délelőtt Sarkad közelében, a 4219-es úton. A gyulai hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították és átvizsgálták, majd a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak. Az autóval egyedül közlekedő gépkocsivezetőt a mentőszolgálat további vizsgálatokra kórházba szállította. 

Bejelzett a szén-monoxid érzékelő egy családi ház konyhájában szombat délután Békéscsabán, a Görbe utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a gázszolgáltatóval közösen végzett ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A gázszolgáltató munkatársa egy meghibásodott vízmelegítőt a műszaki hiba elhárításáig, a rendszerből ideiglenesen leválasztott.  Az eset során senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. 

Kigyulladt az elszáradt aljnövényzet szombat délután Pusztaföldvár külterületén, egy gazdaság közelében. Az orosházi, valamint a mezőkovácsházi és békéscsabai hivatásos tűzoltók a nagy kiterjedésben égő vegetációt öt vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területe átvizsgálták. A tűz a közeli istállókra nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg. 

Kigyulladt a legelő szombat este Sarkadkeresztúron, a Jókai utca közelében. A gyulai, a békéscsabai, a mezőberényi és a szeghalmi hivatásos tűzoltók a három focipálya kiterjedésben égő vegetációt több vízsugár, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűzeset során jelentős anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. 

Kigyulladt egy családi ház vasárnap reggel Orosházán, a Kiss Ernő utcában. A helyi és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók az égő berendezési tárgyakat két vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd az épületet kiszellőztették és átvizsgálták. A lakók nem tartózkodtak otthon, a tűzeset során senki sem sérült meg.

Kigyulladt egy lakatlan családi ház vasárnap délelőtt Békéscsabán, a Gyár utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a ház egyik mellékhelyiségben égő rongyokat egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd az épületet egy hőkamerával átvizsgálták. A tűz az épület egészére nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Bejelzett a szén-monoxid érzékelő vasárnap délután Békéscsabán, a Berzsenyi utcában. Az eset során rosszullétre senki sem panaszkodott, az épületet mindenki időben elhagyta. A helyi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberének ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A gázszolgáltató egy meghibásodott kombi gázkazánt, a karbantartás elvégzéséig a rendszerből kizárt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az ingatlan továbbra is lakható maradt. 

Kigyulladt egy trágyakazal vasárnap délelőtt Mezőhegyesen, a 4434-es út közelében. A mezőkovácsházi és az orosházi hivatásos tűzoltók a teljes terjedelmében égő kazlat két vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűz a környezetére nem terjedt át az eset során senki sem sérült meg.