A hosszú hétvégén épület és területtüzekhez, valamint szén-monoxidos esethez riasztották megyénk tűzoltóit

2022. június 07. 10:56

Az elmúlt hétvégén, négy tűzesettel és nyolc műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

A nádas gyulladt ki szombat hajnalban Csökmőn, a Széchenyi utca közelében. A kétszáz négyzetméteren égő növényzetet a szeghalmi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatosan személyi sérülés nem tört, anyagi kár nem keletkezett.

Egy lakatlan családi ház tornácán berendezés tárgyak égtek szombat délelőtt Békésen, az Asztalos utcában. A két négyzetméteren égő bútorzatról a tűz gyorsan átterjedt az épület födém és tetőszerkezetére. Az esethez riasztott helyi önkormányzati és mezőberényi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, a tetőszerkezetet megbontották, majd hőkamerával átvizsgálták. A tűz a szomszédos ingatlanokra nem terjed át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Egy családi ház konyhájában szén-monoxid érzékelő jelzett szombat este Okány településen, az alkotmány utcában. Az esethez riasztott szeghalmi hivatásos tűzoltók ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A helyiségben egyedül egy háztartási palackról működő gáztűzhely üzemelt, amely a megemelkedett szén-monoxid szintet okozta. Az egység a meghibásodott készülék használatát a karbantartás elvégzéséig ideiglenesen megtiltotta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az új vezetékes földgázról üzemelő tűzhely kiépítése megkezdődött. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Megyénk tűzoltóit hétfőn négy alkalommal riasztották szabadtéren keletkezett tűzesethez. A délelőtti órákban öt telken keresztül égett az elszáradt aljnövényzet Vésztő településen, a Komlódi utcában. A délutáni órákban Sarkadkeresztúron, az Ady Endre utcában gyulladt meg a vágástéri hulladék, majd nem sokkal később Kardoskúton, az Árpád soron égett az összehordott és elszáradt növényzet. Az esti órákban ismét Sarkadkeresztúron csaptak fel a lángok, de ezúttal a Vasvári utcában, ahol harminc négyzetméteren égett a bozótos. Az égő területeket a szeghalmi, a gyulai és az orosházi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el. A tűzesetekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg.