Készenlétbe állt az új magasból mentő Orosházán

2020. január 17. 08:56

Az önkéntes tűzoltóságok és mentőcsapatok, valamint a hivatásos tűzoltóságok negyvenöt duplafülkés terepjárót, két magasból mentőt és öt gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehettek át tavaly december tizennyolcadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

Az átadásnak Békés megyei vonatkozása is volt, ugyanis az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműparkja egy teljesen új, IVECO-Magirus típusú létraszerkezetes speciális járművel gazdagodott, melynek mentési magassága harminckettő méter. A járműbe fix mozgássorozatot lehet beprogramozni, ennek működésbe hozása esetén nincs szükség emberi beavatkozásra, önállóan is képes két pont között mozogni a létraszerkezet, akár ismétlődően is. A jármű a talaj egyenetlenségét, ferdeségét automatikusan kiegyenlíti, így bizonyos határig ferde talajon is jól használható.

A magasból mentő tűzoltójármű elsősorban társasházakban, panellakásokban és egyéb rendeltetésű, magas épületekben keletkezett tüzek oltására, valamint életmentésre alkalmazható. A kezelőszemélyzet képzését és sikeres vizsgáját követően az új speciális technikai eszköz készenlétbe állításával ismét növekedett a tűzoltóság működése területén élő közel huszonötezer ember - illetve tágabb értelemben az egész megye lakosságának - élet- és vagyonbiztonsága.

Az új gépjármű a mai napon ünnepélyes szolgálatváltás keretén belül állt szolgálatba, mely során Kiss András tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte az állományt, majd a város polgármestere, Dávid Zoltán mondott pohárköszöntőt.