Sikeres újraminősítés

2024. október 21. 13:56

Október 18-19-én Gyomaendrőd térségben kétnapos nemzeti minősítést megújító törzsvezetési terepgyakorlatot tartott a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Vidra, a Sárrét, a Körös–Kondor, a Titán, a Pelikán, és a Gyulai Mentőcsoport és egyéb szervezetek bevonásával, a Békés megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség támogatásával.

A minősítő gyakorlat célja az volt. hogy a Mentőcsoportok – a Nemzeti Minősítési Rendszerben foglaltaknak megfelelően – számot adjanak a meglévő alapvető vízkár-elhárítási, műszaki mentő képesség, alapvető viharkár-elhárítás, keresőkutyás tevékenység szakterületekre vonatkozó képességeikről, felkészültségükről. 

A gyakorlatot Toldi Balázs Gyomaendrőd polgármestere, valamint Dr. Smiri Sándor a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetője nyitotta meg, majd ezt követően Kiss András tűzoltó dandártábornok, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és felhívta a figyelmet a balesetmentes és szakszerű munkavégzésre. 

A minősítő gyakorlaton összesen 129 fő vet részt az alábbi bontásban:

Hivatásos állomány 20

Körös és Viharsarok Mentőcsoport egészségügyi és felderítő állománya 7

Titán Mentőcsoport 18

Vidra Mentőcsoport 16

Körös - Kondor Mentőcsoport 16

Sárrét Mentőcsoport 15

Gyulai Mentőcsoport 18

Pelikán Mentőcsoport 19

 

A gyakorlatot Nagy Attila tűzoltó alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, a nemzeti minősítő bizottság elnöke megfeleltre értékelte.

Az 5 évre szól nemzeti minősítésről szóló oklevél birtokában a mentőcsoportok részt vehetnek a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben.