Előzzük meg a vihar okozta károkat, cselekedjünk felelősségteljesen

2024. június 11. 10:56

Békés vármegyében az elmúlt években és sajnos már idén is számtalanszor találkozhattunk a vihar által letördelt faágakkal, földből kicsavart fákkal és leszaggatott vezetékekkel, amelyek nem egyszer gépjárműveket és ingatlanokat károsítottak. A lakosság minden esetben számíthatott a tűzoltókra, és teheti ezt a jövőben is.

Magánterületen álló fa esetében javasoljuk, hogy a tulajdonos minden esetben vizsgálja meg, hogy a növényzet méretéből, elhelyezkedéséből és állapotából adódóan saját vagy szomszédjai szempontjából jelenthet-e veszélyt! A felázott talajból a fákat gyökerestől kidöntheti a nagy erejű szél, az ónos eső pedig a faágak leszakadását okozhatja. Hogy az említett eseteket elkerülhessük, tegyük meg az olyan megelőző intézkedéseket, mint a visszametszés vagy éppen a fa eltávolítása és cseréje. Szomszédjainkkal legyünk együttműködőek, a biztonság mindenki érdeke és felelőssége, csakúgy, mint zöld környezetünk megtartása.

 Ki kell emelni, hogy a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az állampolgárok magánjogi vitáiba nem avatkozhat be, ezért magánterületen kizárólag abban az esetben van lehetősége természeti károk felszámolására, amennyiben az az élet- és vagyonbiztonságot bizonyítottan és közvetlenül fenyegeti. Ezt mi minden bejelentés esetében vizsgáljuk. 

Abban az esetben, ha a veszélyesnek ítélt fa közterületen található, úgy az önkormányzat egy bejelentés alapján alvállalkozókkal, vagy saját emberei segítségével elvégzi az érintett növényzet eltávolítását. 

A fent említett eseteken túl előfordulhat közterületen, de akár magánterületen is olyan fás szárú növény, amely törvényi védelem alatt áll. Ilyen esetben annak eltávolítása jegyzői hatáskörbe tartozik. Ilyenkor további tájékoztatásért forduljanak az illetékes település jegyzőjéhez!

Köszönjük, hogy odafigyelésükkel és előrelátó hozzáállásukkal ügyelnek saját és embertársaik biztonságára!