A Katasztrófavédelem is részt vett az Idősügyi Tanács ülésén

2024. március 27. 16:00

A Békéscsabai Megyei Jogú Város Önkormányzata az idősek életkörülményeinek javítása érdekében 2021-ben létrehozta az Idősügyi Tanácsot.

2024. március 27-én az Idősügyi tanács megtartotta az évente két alkalommal megrendezésre kerülő ülését, amelyre meghívta a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokát, Viczián György tű. alezredes urat. A parancsnok úr elsősorban a füst-és a szén-monoxid érzékelők fontosságára hívta fel a figyelmet, mivel az elmúlt években szén-monoxid mérgezésben és lakástűzben már több egyedül álló, idős ember vált áldozattá. 

Kifejtette, hogy a szén-monoxiddal kapcsolatos veszélyekre az év teljes időszakában készülnünk kell, nem csak a fűtési szezonban. A balesetek megelőzhetőek, ha a tervezéssel, kivitelezéssel és üzembe helyezéssel megfelelő szakembert bízunk meg, valamint rendkívül fontos a berendezések folyamatos karbantartása és tisztítása is. Egy szén-monoxid és füst érzékelő beszerzésével és felszerelésével nagymértékben növelhetjük magunk és családunk biztonságát. Magyarországon egyre többen használnak ilyen berendezéseket, ami a segélyhívások növekvő számából is jól tükröződik. Érdemes tudni, hogy azokban a lakásokban, ahol volt szén-monoxid érzékelő, egy esetben sem történt haláleset. Nagyon fontos, hogy a megvásárolt készüléket mindig a megfelelő helyre telepítsük, valamint időnként ellenőrizzük az elem vagy akkumulátor állapotát és cseréljük le az érzékelőt amennyiben már lejárt a szavatossága. A statisztikai adatokból jól látszik, hogy a gondosan megválasztott és jó helyre telepített szén-monoxid érzékelő életeket menthet.

A parancsnok úr előadásában felhívta a figyelmet a füstérzékelők fontosságára is, hiszen az országos adatok alapján a lakástűzben elhunytak 90 %-a füst miatt veszítette életét. Bizonyíthatóan kevesebb halálos kimenetelű tűz következik be olyan esetben, ahol a lakók a füstérzékelő jelezésére észlelik a veszélyt és időben tudnak segítséget hívni, valamint kimenekülni a veszélyes helyzetből. A berendezés általában hamarabb észlelheti a veszélyt, mint a lakók, így időben meg lehet akadályozni a tűz továbbterjedését és megtenni a szükséges intézkedéseket.