Idén is lesz alkotói pályázat

2024. február 20. 14:31

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság pályázatának egyik idei témája a „Füstérzékelő életet menthet” szlogenhez kapcsolódik, a másik pedig a magyar–török kulturális évadhoz, amelynek „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” a jelmondata (Gróf Széchenyi Ödön alapította a magyar és a török tűzoltóságot is). A diákok három korcsoportban (6-10, 11-14, 15-18 éves kor között) pályázhatnak kézműves alkotással, és korcsoport nélkül digitális alkotással. Emellett a történelmi témát kedvelők irodalmi műveiken keresztül is bemutathatják Gróf Széchenyi Ödön életét és munkásságát.

A pályaműveket korcsoport és kategória megjelöléssel április 21-ig lehet benyújtani postán vagy e-mailen, előzetes egyeztetés után akár személyesen is, a fővárosi vagy a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon.

Az országos pályázat fővédnöke dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.
A területi versenyek első helyezettjei automatikusan részt vesznek az országos versenyen, amelynek díjátadó ünnepsége 2024. június 14-én Budapesten, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában lesz. Az országos verseny győztesei értékes díjakban és különdíjakban részesülnek. Az az iskola, amelyből az iskola teljes létszámához viszonyítva a legtöbb pályázat érkezik, elnyeri a „Legkreatívabb iskola 2024” címet, amely együtt jár egy iskolai tűzoltó-bemutatóval és tűzvédelmi oktatással.

Az iskolások korcsoportonkénti kategóriái:

  • szabadkézi rajz (A/3-as vagy A/4-as méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztell kép vagy bármely más szabadkézi technikával készített alkotás, plakát)
  • egyéb kézműves alkotás (bármilyen anyagból készített pl. papír, gyurma, agyag alkotás, legfeljebb 30×30×20 cm méretben)
  • videó (30-60 másodperc hosszúságú film vagy animáció).

Az iskolás korcsoportban az alkotásokat egyénileg vagy csapatban lehet elkészíteni. Csapat nevezése esetén egy csapaton belül legfeljebb három, azonos korcsoportba tartozó gyermek vehet részt.

Benyújtás módja: az alkotásokat postai úton (a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 9.) vagy e-mailen (orxrf.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh, videó esetén), vagy előzetes egyeztetés után személyesen. Az alkotás leadásakor a letölthető adatlap/hozzájáruló nyilatkozatot is le kell adni az alkotáshoz rögzítve az alábbi adatok pontos kitöltésével: pályázó neve, életkora (a pályázatbeérkezési határidő napján betöltött életkor), kapcsolattartási e-mail cím, telefonos elérhetőség. 

A beérkezési határidő: 2024.április 21.