Az elmúlt hétvégén, három tűzesettel és öt műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

2023. november 20. 10:23

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

Kidőlt egy fa szombat hajnalban Békésen, a Kispince utcában. A helyi önkormányzati tűzoltók az útburkolatra dőlt növényzetet egy motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Az eset során anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. 

Kidőlt egy fa szombat délelőtt Pitvaros külterületén, a 4426-os úton. A tótkomlósi önkormányzati tűzoltók a kidőlt fát egy motoros láncfűrész segítségével eltávolították, majd a területet megtisztították. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben.

Kigyulladt egy családi ház födémszerkezete szombat délután Nagykamaráson, a Kossuth utcában. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók az égő födémszerkezetet eloltották, majd az épületet egy hőkamerával átvizsgálták. A tüzet egy kéményből kicsúszott füstcső okozta, amely meggyújtotta fölötte lévő faszerkezetet. A tűz az épület egészére nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg. 

Két ember rosszul lett egy családi házban szombat este Gyomaendrődön, a Bethlen Gábor utcában. Az épületből kihozott két sérültet a mentőszolgálat súlyos szén-monoxid mérgezéssel szállította kórházba. A helyi önkormányzati és a szarvasi hivatásos tűzoltók az ingatlanban méréseket végeztek, amely igazolta a mérgező gáz rendkívül magas koncentrációját a levegőben. A gázszolgáltató szakembere egy meghibásodott gázkészüléket a rendszerből kizárt. 

Kigyulladt egy dízelmozdony motortere vasárnap reggel Telekgerendáson, a vasútállomás közelében. A tűz a vasúti jármű üzemanyag ellátó rendszerében keletkezett, melynek oltását a mozdonyvezető egy kézi oltókészülékkel megkezdett. A békéscsabai hivatásos tűzoltók egy puttonyfecskendő segítségével a még izzó és füstölgő részeket eloltották, majd a járművet egy hőkamerával átvizsgálták. A tűz a környezetére nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

 Kigyulladt egy melléképület vasárnap este Füzesgyarmaton, a Mátyás utcában. A helyi önkéntes és a szeghalmi hivatásos tűzoltók a teljes terjedelmében égő fatárolót, valamint a benne tárolt tűzifát három vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd az épületet átvizsgálták. A tűz a szomszédos ingatlanokra nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Távközlési vezetékre dőlt egy kiszáradt fa vasárnap délután Mezőberény településen, a Szántó Kovács utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a fát egy motoros láncfűrész segítségével a vezetékről eltávolították, majd területet kéziszerszámokkal megtisztították. Az eset során senki sem sérült meg.