Az elmúlt hétvégén, három tűzesettel és öt műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

2023. március 13. 09:55

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

Egy személygépkocsi fának ütközött, majd az oldalára borult szombat reggel Doboz és Gerla között, a 4239-es úton. Az autóval ketten közlekedtek, a baleset következtében egy utas a járművébe szorult. A békéscsabai hivatásos tűzoltók a beszorult személyt feszítő-vágó eszköz és egy üvegfűrész segítségével kiszabadították, majd a sérültet átadták a mentőszolgálat munkatársainak. A mentőszolgálat a jármű mindkét utasát kórházba szállította. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben. 

Egy személyautó villanyoszlopnak csapódott szombat reggel Békéscsabán, a Szépkert utcában. Az ütközés következtében a fa villanyoszlop egyik ága eltörött, de állva maradt. A helyi hivatásos tűzoltók a járművet és az oszlopot megvizsgálták, majd a területet átadták az áramszolgáltató munkatársainak. 

Egy nagyméretű fa meghasadt, majd villanyvezetékre szakadt szombat délelőtt Mezőhegyes közelében, egy majorságban. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók az elektromos hálózat feszültségmenetesítését követően a megsérült növényzetet motoros láncfűrész segítségével eltávolították, majd a területet átadták az áramszolgáltató munkatársainak. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Egy családi ház kéményében a lerakódott korom gyulladt meg szombat délelőtt Gyulán, az Újélet utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a kéményből az izzó részeket eltávolították, majd a kéményt és környezetét egy hőkamera segítségével átvizsgálták. Tűz a környezetére nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Egy családi ház kéményében a lerakódott korom gyulladt meg vasárnap reggel Sarkadon, a Retek utcában. A gyulai hivatásos tűzoltók az égő, valamint izzó égéstermékeket a kéményből eltávolították, majd a füstelvezető teljes szakaszát egy hőkamera segítségével átvizsgálták. Tűz a környezetére nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a kémény felülvizsgálatáig az épület fűtése továbbra is biztosított maradt.

Egy nagyméretű faág leszakadt, majd fennakadt a szomszédos ágakon vasárnap délben Békéscsaba külterületén, a Pósteleki utcában. A békéscsabai hivatásos tűzoltók a veszélyes faágat egy motoros láncfűrész és egy emelőkosaras jármű segítségével távolították el. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Egy nagytestű kutya aknába esett vasárnap délelőtt Kardoskúton, a Petőfi utcában. Az orosházi hivatásos tűzoltók a negyven kilogrammos megriadt jószágot egy szájkosár ráhelyezését követően kézi erővel kiemelték, majd a tulajdonosának sértetlenül átadták.