Az elmúlt hétvégén, három tűzesettel és száznegyvenkettő műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

2023. február 06. 09:36

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

Békés vármegyében a hétvége folyamán kialakult viharos időjárás következtében, a keletkezett károk felszámolására, több mint száznegyven esetben riasztották a tűzoltókat. Az erős szél fákat döntött ki, háztetőket bontott meg, ágakat szakított járművekre, közutakra, vezetékekre. Az eseteket a tótkomlósi, a békési és a gyomaendrődi önkormányzati tűzoltók, valamit a füzesgyarmati, a battonyai, a mezőberényi, az újkígyósi és a sarkadi egyesületi tűzoltók, továbbá a békéscsabai, a gyulai, az orosházi, a mezőkovácsházi, a szarvasi és szeghalmi hivatásos tűzoltók kezelték. Az egységek a negyvenhárom települést érintő káreseményeket, motoros láncfűrész, kéziszerszámok, létra és emelőkosaras jármű segítségével számolták fel. A legtöbb beavatkozásra a szombati napon, Békéscsabán, Gyulán és Tótkomlóson, a vasárnapi napon pedig Orosházán került sor. Az esetekkel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Kigyulladt egy fóliasátor vasárnap késő délután Pitvaros településen, a Kiss József utcában. Szerencsés módon a tulajdonosnak sikerült a lángokat még a tűzoltók kiérkezése előtt megfékeznie. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a még izzó és füstölgő részeket vízsugár segítségével eloltották, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. Tűz a környezetére nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Egy vegyes tüzelésű kazán túlhevült vasárnap este Békésen, a Mátra utcában. A helyi önkormányzati tűzoltók a berendezésből az égéstermékeket kipakolták, majd vízsugár segítségével a túlhevült részeket visszahűtötték. Az esettel kapcsolatosan gőzrobbanás nem következett be, személyi sérülés nem történt. Az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy a tüzelő berendezést a szükséges felülvizsgálatig ne használják. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a fűtés alternatív módon továbbra is biztosított maradt. 

Egy kéményben tűz keletkezett vasárnap késő este Gyomaendrődön, a Deák Ferenc utcában. A füstelvezető korom gyűjtőjéből a tűz átterjedt egy tizenöt négyzetméteres előszobára, ahol berendezési tárgyak gyulladtak meg. A helyi önkormányzati tűzoltók a kémény körüli részeket megbontották, majd a tüzet egy vízsugár segítségével eloltották. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg, de az épület átmenetileg lakhatatlanná vált. A lakók a helyreállítási munkálatok idejére, lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonokhoz költöztek.