Megyei és járási mentőcsoportok gyakorlatoztak Mezőhegyesen

2022. szeptember 17. 16:52

2022. szeptember 17-én Mezőhegyesen, a volt cukorgyár és Béka-tó területén került lebonyolításra a Körös Mentőcsoport Nemzeti Minősítését megújító, valamint a Dél-Békés, a Gyulai, a Körös-Kondor, a Pelikán, a Sárrét, a Titán és a Vidra járási mentőcsoportok alapvető viharkár-elhárítási tevékenységre minősítő összevont gyakorlata.

A gyakorlat során minősített szakterületek: keresőkutyás tevékenység, búvár tevékenység, kötéltechnikai mentés, városi kutató és mentő, műszaki mentő képességek, vezetés-irányítás, logisztika, alapvető víz és viharkár-elhárítási tevékenység

A gyakorlatot Kiss András tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint helyettese Haskó György tűzoltó ezredes nyitotta meg, majd ezt követően Bajkán György tűzoltó alezredes, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője felhívta a résztvevők figyelmet a balesetmentes és szakszerű feladat végrehajtásra. 

A gyakorlaton szimulált és feltételezett káresemények leírása:

2022. szeptember hónap első felében rendkívül csapadékos időjárás érinti Békés megye déli területét, amely elsősorban Mezőhegyes településen lakóházakat veszélyeztető belvízi elöntésekhez vezet. A belvízi elöntések mellett, 2022. szeptember 16-án az éjszakai órákban a településen 6 óra alatt több, mint 100 mm csapadék hullik, továbbá a 100-130 km/h közötti orkán erejű szél mintegy 100 épületben, továbbá az elektromos hálózat elemeiben jelentős károkat, továbbá az áramszolgáltatásban fennakadásokat okoz. A Mezőhegyesen kialakult káresemények mennyisége, jellege és kiterjedése következtében, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv védekezési feladatainak támogatására a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatójának javaslatára, a Békés Megyei Védelmi Bizottság Elnöke elrendeli a Körös Mentőcsoport teljes állományának alkalmazását, továbbá a Békés megyében megalakított valamennyi járási mentőcsoport készenlétbe helyezését. A kiterjedt káresemény minél hatékonyabb felszámolása és a beavatkozó erők tevékenységének irányítása érdekében a Békés MKI Igazgatója elrendeli továbbá a megyei helyszíni irányító törzs megalakítását, amely a Körös Mentőcsoport vezetési egységének bázisán kerül létrehozásra, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének irányításával a védekezés települési szintű koordinálása érdekében.

A gyakorlat végeztével a tapasztalatok és vélemények megosztását követően, a gyakorlatot minősítő és értékelő Keskeny Ervin tű. alezredes, valamint Dr. Tímár Tamás c. tű. őrnagy és Zanócz István tű. alezredes, a gyakorlatok kivitelezését megfelelőnek értékelték és átadásra kerültek az elismerő dokumentumok.  A gyakorlatot a Békés Megyei Katasztrófa - és Polgári Védelmi Szövetség támogatta.