Első tiszti kinevezések, elismerések, születésnaposok

2022. június 30. 13:21

Június utolsó napján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon első tiszti kinevezéseket, hősies helytállásért odaítélt elismeréseket, a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat aranygyűrűjét, illetve Semmelweis-napi és kerek születésnapi ajándéktárgyakat adtak át.

A szűk körben megtartott rendezvényen az elismeréseket, kinevezéseket, ajándéktárgyakat Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató műveleti helyettese adta át. A tábornok először a frissen fogadalmat tett tisztekhez szólt. Emlékeztetett arra, hogy tűzoltótisztnek lenni privilégium, amíg idáig eljut az ember, sok akadályt, sok gátat kell leküzdeni. Ugyanakkor tisztnek lenni számos kötelezettséggel is jár. Beszélt arról, hogy számára az eskü szövegéből a legfontosabb mondat az, amelyikben az újonnan kinevezett tisztek arra tesznek ígéretet, hogy beosztottaikról a legjobb tudásuk szerint gondoskodnak. Ez a tiszti lét egyik alapvetése, ezt adta útravalóul a főigazgató-helyettes a kollégáknak. 

A hősies helytállásukért elismerésben részesült hivatásos és önkéntes tűzoltókhoz és a Magyar Honvédség őrvezetőjéhez fordulva úgy fogalmazott, ők azok, akik egy adott pillanatban a legjobb döntést hozták, és ezzel a döntésükkel nagy bajban lévő emberen segítettek. Erdélyi Krisztián megköszönte a tudásukat, talpraesettségüket, és azt, hogy megfelelően léptek egy váratlan helyzetben.

A kerek születésnapjukat ünneplőknek a főigazgató-helyettes azt tanácsolta, bátran érezzék magukat annyi évesnek, amennyinek szeretnék, és mindenkinek jó egészséget, jövőbeni sikereket kívánt.

Békés megyei elismerések:

 

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy ötvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgy elismerésben részesítette Hrubák György tűzoltó őrnagyot, a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát.

 

Május 19-én egy családi ház melléképülete kigyulladt, ezt észlelte a szomszédban tartózkodó szabadnapos tűzoltó. Értesítette a hivatásos tűzoltó-parancsnokság ügyeletét, áramtalanította a melléképületet, amelynek már a tetőszerkezete is lángokban állt. Három gázpalackot és egyéb értéktárgyakat kivitt az épületből. Mire a hivatásos egységek kiérkeztek, a tűz továbbterjedését egy kerti locsolótömlővel megakadályozta. Hősies helytállásáért a főigazgató elismerésben részesítette Rák Dániel tűzoltó őrmestert, a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

 

Május 22-én sűrű fekete füstöt észlelt egy szabadnapos tűzoltó. Egy családi ház melléképülete égett teljes terjedelmében. Az épületben senki nem tartózkodott, a közműveket elzárta, értesítette a hivatásos egységeket, majd megszervezte a főépület védelmét. A hivatásos egységek kiérkezéséig az odaérkező önkéntesekkel és szomszédokkal két kerti locsolótömlővel védték a főépületet, megakadályozva ezzel további anyagi károk keletkezését. Hősies helytállásáért a főigazgató elismerésben részesítette Priskin János tűzoltó főtörzsőrmestert, a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

 

Az elismerésekhez gratulálunk!