A hétvégén számos esetben riasztották a tűzoltókat műszaki mentéshez és tűzesetekhez

2022. május 23. 10:30

Az elmúlt hétvégén, tíz tűzesettel és hét műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

Egy családi ház oldalfala lakótérbe omlott szombat délelőtt Orosházán, a Huszár utcában. Az egy méter szélességben bedőlt falrész gázvezetéket, valamint villanyvezetéket nem érintett, személyi sérülés nem történt. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók az épületet átvizsgálták és áramtalanították, majd a veszélyessé vált területet kordonszalaggal elkerítették. Az épület a helyreállítási munkálatokig ideiglenesen lakhatatlanná vált, ezért lakosságvédelmi intézkedés keretében a ház egyedüli lakója átmenetileg rokonokhoz költözött. 

Kigyulladt egy kisteherautó kipufogó rendszerének környezete szombat délelőtt Öcsöd közelében, az M44-es gyorsforgalmi úton. Az esethez riasztott szarvasi hivatásos tűzoltók a járművet átvizsgálták, majd a füstölgő és megolvadt szerkezeti elemeket vízsugár segítségével eloltották és visszahűtötték.  Tűz a jármű egészére nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Egy nagyméretű faág informatikai kábelre szakadt szombat délután Szarvason, a Dózsa György utcában. A lehasadt ág veszélyt jelentett az alatta közlekedőkre. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók félpályás útzár mellett, láncfűrész segítségével a növényzetet eltávolították, majd a forgalom ismét megindulhatott. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Felhalmozott tűzifa gyulladt meg szombat délután Szarvas külterületén, egy tanya udvarán. A hat négyzetméteren égő tüzelőanyagot a szarvasi hivatásos tűzoltók vízsugár segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Tűz a környezetére nem terjedt át az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Szalmatrágya gyulladt ki szombat este Mezőberény és Békéscsaba között egy gazdaság telephelyén. A közel négyszáz négyzetméteren teljes terjedelmében égő trágyakupacot a mezőberényi és a békéscsabai, valamint a szeghalmi hivatásos tűzoltók oltották el három vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Tűz az épületekre nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Békés megye tűzoltóit több alkalommal riasztották szabadtéren keletkezet tűzesethez a vasárnapi nap folyamán. A délelőtti órákban húsz négyzetméteren égett az elszáradt aljnövényzet Mezőberény településen, a Budai Nagy Antal utca közelében. Nem sokkal később az Eperjes melletti erdő aljnövényzete gyulladt ki közel hatszáz négyzetméter kiterjedésben, ahol a tűz kismértékben belekapott egy közeli mázsaház tetőszerkezetébe is. A délutáni órákban Bélmegyer és Mezőberény között száz négyzetméteren égett a nádas a Hosszú-foki csatorna partján. A tűzeseteket a mezőberényi önkéntes, valamint az orosházi és mezőberényi hivatásos tűzoltók oltották el vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Az esetekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

A szeméttelepen tárolt hulladék kapott lángra vasárnap reggel Gyomaendrőd külterületén. Az esethez riasztott helyi önkormányzati és a szarvasi hivatásos tűzoltók az ezer négyzetméteren égő hulladékhalmot három habosított vízsugár, kéziszerszámok és erőgépek segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A Békés megyei katasztrófavédelmi mobil labor helyszínen végzett ellenőrző mérései, a levegőben egészségre veszélyes mértékű káros anyagot nem mutatott ki, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Kigyulladt egy főépülettel egybekötött melléképület vasárnap délután Mezőberény településen, a Rákóczi sugárúton. A tűz következtében meggyulladt a melléképület melletti farakás, valamint kismértékben az épület tetőszerkezete. Az esethez riasztott helyi önkéntes és hivatásos tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor az ingatlan továbbra is lakható maradt. 

Egy melléképület gyulladt ki vasárnap délután Újkígyóson, a Wesselényi utcában. A hetven négyzetméteres eszközök tárolására szolgáló melléképület teljes terjedelmében égett, veszélyt jelentve a közeli főépületre. Az esethez riasztott békéscsabai és gyulai hivatásos tűzoltók, a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat támogatásával, öt vízsugár, valamint kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. Az egység a beavatkozás során az épületből három sértetlen háztartási gázpalackot kimenekített. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz a főépületre már nem terjedt tovább, de a melléképületben tárolt eszközök, valamint a melléképület tetőszerkezete teljesen megsemmisült. A mentőszolgálat az esettel kapcsolatosan az ingatlan egyik tulajdonosát füstmérgezés gyanújával kórházba szállította. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor a főépület továbbra is lakható maradt.