Elismerések a tárcaünnepségen

2022. április 28. 14:45

Április huszonnyolcadikán a Belügyminisztériumban – a hagyományoknak megfelelően – összevonva emlékeztek meg Szent Györgynek, a rendőrség, és Szent Flóriánnak, a tűzoltók és a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. A rendezvényen a katasztrófavédelem tizenöt tagja vehetett át valamilyen elismerést.

Az ünnepségen Papp Károly belbiztonsági államtitkár köszöntötte a kitüntetetteket, majd értékelte a rendőri és katasztrófavédelmi szervek munkáját. Beszédében megemlékezett az elmúlt évek kiemelt rendvédelmi feladatairól, az azok során nyújtott példás helytállásról, így különösen az új típusú koronavírus-fertőzés okozta helyzet kezelésében és az orosz-ukrán háborús konfliktus miatti menekültválságban történő közreműködésről.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül a Tűzoltóság Napja alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Egri Gyula tű. ezredest, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül A Tűzoltóság Napja alkalmából „Az év tűzoltója” miniszteri díjat adományozta, egyben jutalomban részesítette Hallai Zsolt Péter tű. alezredest, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóhelyettesi Szervezet Megyei Főfelügyelőség tűzoltósági főfelügyelőjét, Lóránt Norbert c. tű. törzszászlóst, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát és Várai Tamás Zoltán c. tű. zászlóst, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát.

A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette Bazsó Csillát és Hajdu Sándort, a FEGY Polgárőr és Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltóit, akik egy gyáli családi házban keletkezett tűznél az épületben rekedt majdnem százéves idős asszonyt megtalálták a tűzzel teli szobában, és a padlón kúszva kimentették.

Bátorságért Érdemjelben és jutalomban részesítette Nagy Zoltán c. tű. főtörzsőrmestert, a Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki egy hajdúdorogi tűzesetnél légzőkészülékben, sugárfedezet biztosítása mellett három propánbutángáz-palackot vitt ki az épületből és helyezte biztonságos távolságra, megelőzve így, hogy azok felrobbanjanak. Szintén Bátorságért Érdemjelben és jutalomban részesítette Tóth Lajos c. tű. törzsőrmestert, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki egy használaton kívüli, tizenöt méter mély kútba zuhant és derékig a sárba süllyedt négy éves kisfiú életét mentette meg. 

A belügyminiszter kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül a Tűzoltóság Napja alkalmából Szent Flórián Érdemjelet adományozott Balogh Krisztián tű. századosnak, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, Kőnig Csaba Jenő c. tű. főtörzsőrmesternek, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Komlói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, László István c. tű. főtörzszászlósnak, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának, Sáfián Imre Zoltán c. tű. törzszászlósnak, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szeghalmi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának, valamint Szeifert Jánosnak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet Baranya Megyei Ellátási Csoport vezetőjének.

A belügyminiszter kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül a Tűzoltóság Napja alkalmából előléptette soron kívül tűzoltó ezredessé Horváth Zoltán tű. alezredest, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesét, Ördög István tű. alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont főosztályvezetőjét és Péter András Sándor tű. alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezet Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat Tűzmegelőzési Főosztály vezetőjét.

(fotó: BM OKF médiatár)