Az üzemanyag szállításának és tárolásának szabályairól

2022. március 11. 11:37

Az üzemanyag szabályos tárolásával, valamint szállításával kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdések.

Magánszemély szállíthat-e egyáltalán üzemanyagot a gépjárművében, ha igen, mennyit?

A járművek tankjában lévő üzemanyag szállítása nem minősül veszélyesáru-szállításnak. Ez azonban kizárólag a gyárilag beépített üzemanyagtankokra vonatkozik. A veszélyesáru-szállításra vonatkozó szabályok alapján magánszemélyek esetében 60 literes edényekben maximum 240 liter üzemanyag szállítható az ADR vizsga, vagyis a veszélyes áruk közúti szállításának szabálya alóli mentességgel. Magánszemély akkor mentesül a szabály alól, ha az áru kiskereskedelmi csomagolásban (pl. kannában) van, személyes vagy háztartási használatra, továbbá szabadidő vagy sport célokra szolgál, feltéve, hogy a veszélyesáru normális szállítási feltételek melletti kiszabadulásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket megtette.

Milyen tárolóeszközben szállítható az üzemanyag?

Fontos, hogy nem tekinthető kiskereskedelmi csomagolásnak például az IBC tartály! Fontos, hogy éghető folyadék, így a benzin és a gázolaj csak a folyadék hatásának ellenálló, a folyadékra gyújtási veszélyt nem jelentő, jól zárható edényben tárolható. Emellett a sérülékeny edények gyűjtőcsomagolásának vagy védőburkolásának sérülés (törés, felszakadás) ellen védelmet kell nyújtania. Szintén fontos, hogy 5 liter feletti térfogatú edénybe benzin csak akkor szolgálható ki a töltőállomásokon, ha az a kiszolgált folyadék tárolására biztonságosan alkalmas, elektrosztatikus feltöltődés ellen védett.

Milyen egyéb biztonsági intézkedések, eszközök szükségesek a személygépjárműben ahhoz, hogy szabályos legyen a szállítás?

Üzemanyag szállításnál a kannát rögzíteni kell, hogy egy adott baleset következtében az ne boruljon el, vagy ne sérüljön meg, az üzemanyag ne szabaduljon ki, ne okozzon tüzet.

Ki ellenőrzi a személygépjárművet vezető magánszemélyeket, hogy megfelelően szállítják-e az üzemanyagot?

A veszélyes anyagok szállítását több hatóság együttesen ellenőrzi: a rendőrség, a közlekedési hatóság, a NAV és a katasztrófavédelem is.

Magánszemély tarthat-e otthon üzemanyagot, ha igen, mennyit? 

Az üzemanyag szállítására és tárolásra előírt tűzvédelmi előírásokat az OTSZ, vagyis az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. Épületek esetében az épületek jellegéből adódó korlátozások és engedmények lehetnek. A fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadék a benzin, a mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék a gázolaj.

Általánosságban elmondható, hogy egy társasházi lakásban maximum 10 liter fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó (például benzin) és legfeljebb 30 liter mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék (például gázolaj) tárolható.

Családi házban legfeljebb 20 liter benzin tárolható maximum 20 liter űrtartalmú tárolóeszközben, és legfeljebb 60 liter gázolaj tárolható.