Sok esetben riasztották a tűzoltókat az elmúlt napokban

2022. február 28. 10:59

Az elmúlt hétvégén, négy műszaki mentéssel és kilenc tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

Garázsban tárolt tárgyak gyulladtak meg szombat délelőtt Békésszentandráson, a Nyíl utcában. Az ötven négyzetméteres garázs első részében meggyulladt égő autó alkatrészekről a tűz az épületre már nem terjedt át. A szarvasi hivatásos tűzoltók vízsugár és kézszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Háztartási gázpalackból kiáramló gáz robbant fel egy családi ház konyhájában szombat délután Orosházán, a Pusztaszeri úton. A balesetben egy lakó sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat, további kivizsgálásra kórházba szállította. A robbanás következtében berendezési tárgyak égtek meg, valamint a konyha egyik fala kiborult és a többi tartószerkezeten is repedések keletkeztek. Az orosházi hivatásos tűzoltók vízsugár segítségével a tüzet eloltották, majd a megrogyott falszerkezeteket további omlásveszély elkerülés érdekében tartóoszlopokkal megtámasztották. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor az ingatlanhoz tartozó portán a tulajdonos rendelkezett másik lakható épülettel. Az eset kialakulásának körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Két személygépkocsi karambolozott szombat délután Békésen, a Malom utcában. A két gépjárműben összesen öten utaztak. A baleset következtében egy ember súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat további ellátásra kórházba szállította. A helyi önkormányzati tűzoltók a járműveket áramtalanították, majd a helyszín biztosítási feladataiban nyújtottak segítséget a rendőrség munkatársainak. 

A szombati nap folyamán több alkalommal is területtüzekhez riasztották megyénk tűzoltóit. A délelőtti órákban, harminc méter hosszan égett az aljnövényzet valamint egy fa törzse az M44-es gyorsforgalmi út és Kamut település közötti részen. A békéscsabai hivatásos tűzoltók a növényzetet vízsugárral eloltották, majd a beizzott fát láncfűrész segítségével eltávolították. Nádas gyulladt ki szombat délután Békéscsabán, a Povázsay utca közelében. A kétezer négyzetméteren égő növényzetet a békéscsabai hivatásos tűzoltók több vízsugár és kéziszerszám segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Nem sokkal később a száraz fű gyulladt meg, közel ezerötszáz négyzetméteren Gyomaendrőd és Szarvas közötti külterületen. A gyomaendrődi önkormányzati tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották. Az esti órákban száraz fű és nádas kapott lángra Békéssámson településen, a Szabadság utcában. A közel egy hektár kiterjedésben égő növényzetet a helyi önkéntes és a tótkomlósi önkormányzati, valamint mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók oltották el több vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Az esetekkel kapcsolatosan anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. 

Egy személyautó letért az úttestről, majd fának csapódott vasárnap délelőtt Szarvas és Csabacsűd között, a 44-es főúton. A járművel egyedül közlekedő sofőrt a mentőszolgálat súlyos sérülésekkel kórházba szállította. A szarvasi hivatásos tűzoltók a kocsit áramtalanították, környezetét átvizsgálták, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak. 

Kigyulladt az ágybetét egy családi ház szobájában vasárnap délután Nagyszénáson, a Jókai Mór utcában. Szerencsés módon, a tűzeset idején a közelben szabadnapos tűzoltók tartózkodtak, így az égő ágymatracot még az orosházi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a szobából ki tudták hozni, így nagyobb tűz nem keletkezett. A kiérkező egységek az udvarra kihozott matracot vízsugár segítségével visszahűtötték, majd az épületet kiszellőztették és hőkamerával átvizsgálták. Tűz a környezetére nem terjedt át, az épület továbbra is lakható maradt. Az eset idején a szobában egy ember tartózkodott, őt a mentőszolgálat könnyű sérülésekkel további kivizsgálásra kórházba szállította.