Megyénk tűzoltóit műszaki mentésekhez és tűzesetekhez, valamint egy szén-monoxidos esethez riasztották az elmúlt hétvégén

2022. február 07. 11:29

Az elmúlt hétvégén, hat műszaki mentéssel és öt tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

Kéményben felgyülemlett korom gyulladt meg szombat délután Csorváson, a Móricz Zsigmond utcában. Az orosházi hivatásos tűzoltók az égő - parázsló lerakódásokat a kéményből eltávolították, majd felhívták a lakók figyelmét az égéstermék elvezető felülvizsgálatának szükségére. A tűz a környezetére nem terjedt, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Családi ház mennyezete füstölt szombat este Geszten, a Kossuth Lajos utcában. A komádi önkéntes, valamint a gyulai hivatásos tűzoltók a födémet megbontották, majd az izzó részeket eltávolították. A tüzet feltételezhetően elektromos vezetékek meghibásodása okozta. Tűz a környezetére nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Kigyulladt egy kolbászfüstölő vasárnap hajnalban Békéscsabán, a Czuczor utcában. Egy harminckét négyzetméteres épület füstölő részében csaptak fel a lángok, ahonnan a tűz kismértékben a saját tetőszerkezetre is átterjedt. A helyi hivatásos tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd az értékes és menthető hústermékeket kihozták az épületből. A tűz a szomszédos épületekre nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Egy személygépkocsi motorvonattal karambolozott vasárnap délután Vésztő településen, a munkás utcai vasúti átjáróban. Az ütközés következtében a motorvonaton senki sem sérült meg, valamint az autójával egyedül közlekedő gépjárművezető is csak könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat további megfigyelésre kórházba szállította. A szeghalmi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, majd kézi erővel a forgalmi akadályt megszüntették, ezt követően a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben. 

Szén-monoxid érzékelő jelzett vasárnap délután Békésen, a Rózsa utcában. A mezőberényi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató munkatársainak közös mérési igazolták a mérgező gáz kismértékű megemelkedését a levegőben. A gázszolgáltató szakembere felhívta a figyelmet, hogy az épületbe szerelt új nyílászároknak, valamint a levegő utánpótlás hiányának köszönhetően jelzett az érzékelő. A műszaki hiányosságok pótlásáig, és a nyílt égésterű fűtőberendezés felülvizsgálatáig a gázkészüléket a rendszerből ideiglenesen kizárta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az épület fűtése és a meleg víz előállítása alternatív módon továbbra is biztosított. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Akácfa úttestre dőlt vasárnap délután Árpádhalom közelében, a 4448 út mellett. Az orosházi hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével a növényzetet eltávolították, majd az útburkolatot letisztították. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.