Az elmúlt hétvégén terület, épület és járműtűz, valamint közúti baleset adott munkát megyénk tűzoltóinak

2021. július 26. 12:16

Az elmúlt hétvégén hat műszaki mentéssel és tizenegy tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 

Az esetek közül kiemelném:

 

Tárolt hulladék gyulladt meg vasárnap reggel Békéscsabán a szemétlerakó területén. A helyi hivatásos tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd az ott dolgozók munkagép segítségével az eloltott területet földel lefedték. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg, anyagi kár nem keletkezett.

 Száraz aljnövényzet égett öt teleknyi kiterjedésben vasárnap délelőtt Csökmőn, a Kossuth utcában. A szeghalmi hivatásos tűzoltók három vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a területet átvizsgálták. Tűz a gaz égetése miatt keletkezett, másra nem terjedt át. Nem sokkal később nádas gyulladt ki Békéscsabán a Kereki út közelében. A gyulai hivatásos tűzoltók a közel másfél hektáron égő területet több irányból vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettekkel kapcsolatban senki sem sérült meg.

 Két személygépkocsi karambolozott vasárnap délután Békésen, a Petőfi Sándor utcában. A mentőszolgálat elmondása alapján a balesetben három ember súlyosan, hárman pedig könnyebben megsérült. A helyi önkormányzati tűzoltók a baleset sérültjeit segítették a mentőautókba helyezni, a járműveket áramtalanították, majd az útestre került törmeléket és szennyeződést eltávolították. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben. 

 Területtűz következtében két melléképület gyulladt ki vasárnap este Sarkadkeresztúron, a Bem utcában. A hatezer négyzetméteren égő aljnövényzetről a tűz, több ingatlanon is keresztül haladva átterjedt egy kilencven és egy százharminc négyzetméteres melléképületre. Az egyik épületben tárolt körbálák is meggyulladtak. A gyulai a szeghalmi valamint a mezőberényi hivatásos tűzoltók a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával az aljnövényzetet és az épületeket több irányból, öt vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálta. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Tíz hektáron égett az ősgyep vasárnap délután Szabadkígyós külterületén. A csabai és a gyulai hivatásos tűzoltók, öt vízsugár, valamint egy járműre szerelt avaroltó készülék segítségével a tüzet eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Kigyulladt egy személyautó vasárnap este Csanádalberti településen egy Fő utcai ingatlan udvarán. A javítás közben lángra lobbant járművet a tótkomlósi önkormányzati és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Nagy mennyiségű csomagolt termékek és raklapok gyulladtak meg szombat hajnalban egy üzem területén, Orosházán, a Csorvási úton. Egy közel négyezer négyzetméteres öblösüveg betárolására használt raktárépületben csaptak fel a lángok, hozzávetőleg ötszáz négyzetméter kiterjedésben. Az esethez riasztott orosházi és mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók, a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, több irányból hab és vízsugár segítségével a tüzet eloltották, majd az tűzzel érintett területet hőkamerával átvizsgálták. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan az épületben dolgozók kimenekítse megtörtént, valamint a nem égő raklapok a területről elszállításra kerültek. A beavatkozás idején a Békés megyei katasztrófavédelmi mobil labor több helyszínen is méréseket hajtott végre. A levegőben egészségre káros mennyiségű mérgező anyag nem volt kimutatható. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Tarló gyulladt ki szombat délelőtt Körösladány és Köröstarcsa között, a 47-es út közelében. A szeghalmi hivatásos tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a terület átvizsgálták. A tarló tulajdonosa az oltással párhuzamosan, a közel egy hektáros területet egy erőgép segítségével körbetárcsázta, megakadályozva ezzel a tűz továbbterjedését. Nem sokkal később ősgyep gyulladt meg Tótkomlós külterületén. A helyi önkormányzati tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a másfél hektáron égő aljnövényzetet eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettekkel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Szalmakazal gyulladt ki szombat kora hajnalban Lökösháza külterületén. A tűz veszélyeztetett egy közelben álló istállót, valamint erdősávot. A gyulai hivatásos tűzoltók az erdő és épület védelmére vízsugarakat szereltek, majd a már károsodott szalmabálák ellenőrzött leégetését követően erőgéppel a kazlat megbontották, majd vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. A tűz környezetére nem terjedt át, személyi sérülés nem történt. 

Összehordott növényzetet égettek szombat este Sarkadon, a Veres Sándor utcában. A gyulai hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd az esetről jegyzőkönyvet készítettek.