Az elmúlt hétvégén, épület és területtüzekhez, valamint fa és darázseltávolításhoz riasztották Békés megye tűzoltóit

2021. július 19.

Az elmúlt hétvégén négy műszaki mentéssel és tizenhárom tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 

Az esetek közül kiemelném:

Learatott búzatarló égett vasárnap délután Magyarbánhegyes külterületén. A három hektáron leégett, valamint még égő tarló veszélyeztette a szomszédos gabona táblát. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók, vízsugár, kéziszerszámok és erőgép segítségével a tüzet eloltották, majd átvizsgálták a területet. A tüzet egy villanypásztor meghibásodott akkumulátora okozta. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Száraz fű és aljnövényzet égett vasárnap délután Székkutas külterületén, a Mágocsi utca közelében. A kettőszáz négyzetméteren égő növényzet veszélyeztette a szomszédos napraforgó táblát, valamint a mellette álló tanyaépületet. Az Orosházi hivatásos tűzoltók, vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűz nem terjedt át semmire, az esettel kapcsolatban anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Akácfa ága telekommunikációs kábelre, valamivel arrébb pedig elektromos vezetékekre szakadt vasárnap délután Kétegyházán, a Szent Imre utcában. Mindkét esetben a gyulai hivatásos tűzoltók, láncfűrész és létra segítségével avatkoztak be. Az esetekkel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Melléképületben berendezési tárgyak izzottak és füstöltek vasárnap este Murony településen, a Mokry utcában. A mezőberényi, valamint a békéscsabai hivatásos tűzoltók az épületet áramtalanították, majd légzésvédelem mellett az izzó füstölő tárgyakat az épületből kihozták, majd vízsugár segítségével eloltották. A tűzet feltételezhetően elektromos zárlat okozta, a melléképületről a tűz a főépületre nem terjedt át. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. Nem sokkal később ismét egy melléképület kapott lángra, ezúttal Gyulán, a Part utcában. A húsz négyzetméteres teljes terjedelmében égő tárolót a gyulai hivatásos tűzoltók, két vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd hőkamerával a területet átvizsgálták. A tűz a főépületre nem terjedt át, de a melléképületben tárolt berendezési tárgyak a tűz következtében megsemmisültek. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Épület födémbe darazsak költöztek Gyomaendrődön, a fegyvernek utcában. Vasárnap a födémből kirajzó darazsak bejutottak a házba, veszélyeztetve ezzel az ott lakókat. A helyi önkormányzati tűzoltók, kéziszerszámok és létra segítségével megbontották a födémet, majd darázsirtó szerrel a darazsakat eltávolították. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Növényi hulladék és elszáradt aljnövényzet égett vasárnap este Kötegyán településen, a Rákóczi utcában. A helyi önkéntes, valamint a gyulai hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a tűzzel érintett területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg, tűz a környezetére nem terjedt át. 

Gazdasági épület gyulladt ki szombat hajnalban egy Sarkadkeresztúr melletti tanyán. A kettőszáz ötven négyzetméteres, faszerkezetű épületből az állatokat a tulajdonos kiterelte, majd megkezdte az oltási munkálatokat. A gyulai hivatásos tűzoltók a negyven négyzetméteren égő épületet vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd hőkamerával a tűzzel érintett területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg, valamint az állatállományban sem keletkezett kár.

Fűzfa ága meghasadt és úttestre lógott szombat délelőtt Békéscsabán, a Holtág utcában. A helyi hivatásos tűzoltók, létra, láncfűrész és kéziszerszámok segítségével az ágat eltávolították, majd az útburkolatot a fahulladéktól megtisztították. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Családi ház teraszának tetőszerkezete gyulladt ki szombat délután Békésen, a Váradi utcában. A húsz négyzetméteren égő tetőszerkezetet, a helyi önkormányzati, valamint a mezőberényi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal megbontották, majd két vízsugár segítségével a tüzet eloltották, ezt követően az épületet kiszellőztették. A főépület tetőszerkezetére a tűz kismértékben terjedt át, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.