Tegnap történt

2020. november 24. 08:03

Szén-monoxid érzékelő jelzett be tegnap az esti órákban Füzesgyarmaton a Gacsári István utcában. Az esethez riasztott helyi önkéntes és szeghalmi hivatásos tűzoltók mérései alacsony koncentrációban igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. Felhívták a tulajdonos figyelmét a gázbojler szakszerű használatára és egy szellőző berendezés beépítésére. Az érzékelő gyors jelzésének köszönhetően nem sérült meg senki.

Szén-monoxid érzékelő jelzett be tegnap késő este Mezőkovácsházán a Bem József utcában. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók mérései magas koncentrációban igazolták a mérgező gáz jelenlétét a lakótérben. A helyszínre kért gázszolgáltató szakemberei további ellenőrző méréseket végeztek, melynek alapján az átfolyós vízmelegítőt kizárták a rendszerből és felhívták a lakók figyelmét a füstelvezető rendszer felülvizsgálatára. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a fűtés más alternatív módon megoldott. A szén-monoxid érzékelő jelzésének köszönhetően nem sérült meg senki.

 

Idén már országosan 718 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.