A szén-monoxid-mérgezés elkerülhető

2020. február 12. 10:11

Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és biztonságuk érdekében otthonukban felszereltek a veszélyes gáz érzékelésére alkalmas készüléket. Legutóbb egy eleki lakásban jelzett időben az érzékelő, ahol egy fali gázkazánból szivárgott a veszélyes gáz. Az ott lakó nő nem lett rosszul, a berendezést kiemelték a hálózatból és a szolgáltató műszaki biztonsági felülvizsgálatot rendelt el.

A szén-monoxid „láthatatlan”, hiszen színtelen, szagtalan, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely a tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, így rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, súlyosabb esetben eszméletvesztés jelentkezik.

A biztonságunkat a tüzelőberendezések megfelelő karbantartásával és szén-monoxid-érzékelővel tudjuk növelni. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressük a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező, megfelelő minőségű készüléket. A fillérekért árult érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet kelthetnek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megtalálhatóak a fogyasztóvédelem által is ajánlott szén-monoxid-érzékelők fajtái és típusai.