Tűz Békéscsaba belvárosában

. .

Kedden délután öt óra tíz perckor érkezett a riasztás a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, amely szerint Békéscsabán, a Malom téren, az István malomban tűz keletkezett.

A tűzesethez a békéscsabai, gyulai, szarvasi, szeghalmi, orosházi és mezőkovácsházi hivatásos tűzoltó-parancsnokságról és a mezőberényi katasztrófavédelmi őrsről, valamint a gyomaendrődi önkormányzati tűzoltó-parancsnokságról vonultak egységek a helyszínre. Az oltási munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor támogatta.

A munkálatokban összesen tizenöt gépjármű, köztük gépjárműfecskendők és különleges szerek, valamint hatvanhét tűzoltó vett részt. A tűz során a malom főépületének tetőszerkezete és belső szerkezetei elemi teljes mértékben megsemmisültek, továbbá a malom egy volt kiszolgáló épületének tetőszerkezete is károsodott.

A beavatkozás során mindkét épületet több irányból, földről és magasból mentőre szerelt vízsugarakkal oltották, több órányi munkát követően este nyolc óra harminchét percre megakadályozták a tűz továbbterjedését, ám az utómunkálatok jelenleg is folynak a kárhelyszínen. Az elhúzódó káresemény miatt tartalék állomány állt készenlétben, tizenhét tűzoltó volt képes váltani a helyszínen lévő beavatkozó erőket.

A környező épületek és a bennük tartózkodók védelme érdekében védősugarakat működtetett az igazgatóság. A katasztrófavédelmi mobil labor rendszeresen mérte, hogy a tűz során nem kerültek-e a levegőbe mérgező anyagok az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségben. Ez különösen fontos volt a szomszédos kórházban tartózkodok biztonsága szempontjából. A mérések nem mutattak ki egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségben káros vagy mérgező anyagokat a levegőben.

A beavatkozás időtartalma alatt a mezőberényi és a békési önkéntes tűzoltó egyesületek két szerrel álltak készenlétben arra az esetre, ha Békéscsabán valamilyen egyéb káreset következne be, de állomáshelyükön voltak a füzesgyarmati, a mezőberényi és a sarkadi önkéntesek is.

A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eset során személyi sérülés nem történt.