„Nyár a tűzvédelem tükrében”

2015. május 27. 15:10

Szakmai konferencia-sorozat vette kezdetét május 27-én Békésen. A békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei tűzmegelőzési bizottság szakemberei tájékoztatót tartottak, a nyár – az aratás, a szabadtéri rendezvények és az égetés - veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A konferenciát Kiss András tűzoltó ezredes nyitotta meg. A békéscsabai kirendeltség vezetője hangsúlyozta, hogy megfelelő tudás birtokában és kellő odafigyeléssel az emberek sokat tehetnek az aratáshoz, a szabadtéri rendezvényekhez, az égetéshez kötődő tűzesetek csökkentésért, visszaszorításáért.

Elsőként Bódi Csaba tűzoltó százados tartotta meg előadását. A hatósági osztályvezető elmondta, hogy az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében továbbra is tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól azonban az önkormányzatok helyi rendeletben felmentést adhatnak, amiben rögzítik az égetés feltételeit, körülményeit is. Bódi Csaba hangsúlyozta, azokon a Békés megyei településeken, melyek önkormányzata nem alkotott ilyen rendeletet, jelenleg egyáltalán nem szabad avart és kerti hulladékot meggyújtani.

Elhangzott, az új OTSZ lehetővé teszi az irányított égetést, külterületen tehát az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság hozzájárulásával legfeljebb tízhektárnyi, egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Ennek fogalmáról, feltételeiről, a kérelem kritériumairól is részletesen beszélt a szakember.

Az OTSZ mezőgazdasági munkánkra vonatkozó szabályaira Garai Tamás tűzoltó hadnagy tért ki. A betakarítás különösen tűzveszélyes szakasza a mezőgazdasági munkáknak, az előadó ezért külön felhívta a gazdák figyelmét a gépek karbantartására, speciális felkészítésére. Beszélt a gépek ellenőrzéséhez kapcsolódó tudnivalókról, sőt elmondta azt is, milyen következményekkel járhat a munkavédelmi szabályok megsértése.

A konferenciát Pikó Róbert összefoglalója zárta. A tűzoltó főhadnagy a szabadtéri rendezvények tűzvédelmi szabályait taglalta. Beszélt a szervezők és a résztvevő állampolgárok kötelességeiről, a koncertek, fesztiválok, falunapok biztonságos lebonyolításának feltételeiről.  Ismertette a jogszabályi változásokat, gyakorlati példákon keresztül szemléltette, mennyire fontos az előírások betartása. 

A szakemberek a tájékoztató végén a felmerülő kérdésekre is válaszoltak. A tervek szerint júniusban a sarkadi, a gyulai és a békéscsabai járás területén is tartanak majd hasonló, prevenciót célzó szakmai előadásokat.

 

Fénykép: Kiss András tű. ezredes