Megyei konferencia Békéscsabán

2015. március 19. 16:03

„Szabadtéri égetés kül- és belterületen” címmel konferenciát tartott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a tűzmegelőzési bizottság március 19-én. A Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott fórumon a járási hivatalok, önkormányzatok, szakigazgatási szervek képviselői, valamint gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek vettek részt.

Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes megnyitó beszédében elmondta, tavaly több mint kétszázszor riasztották a tűzoltókat Békés megyében szabadtéri tűzesetekhez. A megyei igazgató hozzátette, idén húsz hasonló esethez vonultak már a beavatkozók. A területtüzek száma, mint mondta, megyénkben nem kimagasló, ennek ellenére fontos minden érintett figyelmének felhívása a hatályos szabályok betartására és a gondatlan emberi magatartás, vagy mulasztás következményeire.

Tóth Tibor első előadóként Martincsekné Kovács Juditot köszöntötte. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség kirendeltségének levegőtisztaság-védelmi szakembere elmondta, az elsőfokú hatóság a vonatkozó kormányrendelet értelmében nyílt téri hulladékégetést nem engedélyez. Hozzátette, természetvédelmi hatáskörben természeti és védett természeti területen gyep, nád, más vízi növény, parlagterület, tarló és szalma égetéséhez, továbbá erdőterületen történő égetéshez csak kivételes esetben adható ki engedély. Martincsekné Kovács Judit felhívta a figyelmet arra is, hogy a fent vázoltak alól vannak kivételek, de hangsúlyozta azt is, hogy a jogsértő tevékenységek visszaszorítása érdekében a szabálytalankodókkal szemben bírságot szabnak ki.

A szót Petró Attila, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának munkatársa vette át. A szakember a 2008. évi XLVI. törvény és a 7/2001. (I.17.) FVM rendelet vonatkozó szabályait ismertette. Kiemelte, a növényi hulladék égetéssel történő megsemmisítése alapvetően csak növény-egészségügyi hatósági engedély birtokában lehetséges.

A konferenciát a békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetőjének összefoglalója zárta. Bódi Csaba tűzoltó százados elmondta, az új OTSZ a szabadtéri tűzgyújtás lehetőségeit és a tűzvédelem rendszerét új megvilágításba helyezi. Kiemelte, a szabadtéri tüzek száma csökkenő tendenciát mutat térségünkben is, azonban a következetes hatósági munkára, a célzott figyelemfelhívásra a továbbiakban is szükség van.

Az osztályvezető a belterületen történő tűzgyújtás kapcsán aláhúzta, továbbra is tilos a kerti hulladék égetése. Elhangzott, a tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben adhat felmentést, amiben rögzítik az égetés feltételeit, körülményeit is. Hangsúlyozta, azokon a Békés megyei településeken, melyek önkormányzata nem alkotott ilyen rendeletet, jelenleg egyáltalán nem szabad avart és kerti hulladékot meggyújtani. Bódi Csaba az irányított égetés fogalmáról, annak feltételeiről, a kérelem kritériumairól is részletesen beszélt.

A lakossági fórumon elhangzott, a szabályok megszegői tűzvédelmi bírsággal számolhatnak, ami húsztól hatvanezer forintig terjedhet. Ha tűzoltói beavatkozásra is sor kerül a szabálytalan égetés miatt, akkor a büntetés akár ennek többszörösére is rúghat, ráadásul a vonulás költségét is állnia kell a szabálytalankodónak.

 

A jogszabályokról bővebben itt olvashatnak:

https://bekes.katasztrofavedelem.hu/23890/hirek/120843/hatalyban-az-uj-otsz-megvaltoztak-a-szabadteri-tuzgyujtas-es-tuzmegelozes-szabalyai-is

 

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. főhadnagy