A tűzmegelőzés szolgálatában - ülésezett a megyei bizottság

2015. január 27. 15:35

Megtartotta a tavalyi évet lezáró, az idei évet megnyitó ülését a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság január 27-én. Az országos bizottság mintájára 2013 januárjában megalakult megyei szakmai tanácsadó, javaslattevő, kommunikációs szervezet tagjai az emberi élet védelméért, a tűzesetek megelőzéséért, valamint a károk mérsékléséért tevékenykednek. Nemes törekvéseik, eredményeik összegzése, valamint a folyamatos fejlődés megőrzése és a hatékonyság növelése minden esztendő első hónapjában napirendre kerül.

A január 27-ei ülésen Tóth Tibor mk. tű. ezredes kiemelte, a bizottság kitartó munkájának is köszönhető, hogy Békés megyében az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a tűzesetek száma és a szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatos jelzések is elenyészőek. A megyei katasztrófavédelmi igazgató hozzátette, a szervezet lehetőségeihez mérten a fiatalokat, időseket egyaránt megszólítja az év minden időszakában.

Gombkötő Zoltán tűzoltó őrnagy, hatósági szolgálatvezető hónapokra lebontva összegezte az előző évben végrehajtott legfontosabb feladatokat. Beszámolójában kiemelte, hogy a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében tavaly több lakossági fórum is szerveződött, a cél az állampolgárok felelősségtudatának folyamatos erősítése volt. Hozzátette, a bizottság képviseltette magát a középiskolások rendészeti csapatversenyének országos döntőjén, a pályaválasztási vásáron és a legtöbb nagyszabású megyei rendezvényen. A meghirdetett kreatív pályázat Békés megyei fordulójának győztes rajza az országos döntőn különdíjat érdemelt. Kiemelte, hogy a szervezet nyáron is figyelmeztette az embereket a szén-monoxid-mérgezés kockázatára, a szabadtéri rendezvények biztonságához szükséges magatartási szabályokra, az időjárás változásaira, veszélyeire. Júliusban a bizottság konferenciát tartott „Mezőgazdasági betakarítási munkák tűzvédelme” címmel, majd szeptemberben, a „tűzmegelőzés hónapjában” falunapokon, fesztiválokon szólította meg a lakosokat. Az őszi kampány a kéménytüzek és a szén-mononoxid-mérgezések megelőzése érdekében folyt, aztán decemberben a szervezet „ünnepi tűzgyújtással” és a pirotechnikai termékek biztonságos használatára történő felhívással zárta az évet.

Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, megyei igazgatóhelyettes az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásaira hívta fel a figyelmet, melynek megismertetésében, köztudatba történő beépítésében szintén közreműködik majd a bizottság. Hozzátette a bizottságnak is köszönhető, hogy a megfelelő szén-monoxid-érzékelők egyre népszerűbbek és a káresetek utáni hatósági kontroll is eléri célját.

Maczek Szilárd tűzoltó őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta, a szervezet 2014-ben is aktív, előremutató tevékenységét folytatott, színes programokat kínált, ifjúságnevelési feladatokat látott el, amit a sajtómegjelenések hűen tükröznek. Fontos eredmény, hogy a tűzmegelőzés szolgálatába álltak az önkéntes tűzoltó egyesületek is, ami idén is elvárás.

A beszámoló elfogadása után a tagok az idei évi terveket körvonalazták, majd hasznos javaslatokkal éltek.

 

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. főhadnagy