A szén-monoxid-mérgezés elkerülhető

2015. január 13. 14:22

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban nem minden szervezet reagál egyformán a gáz jelenlétére, a tünetek késői felismerése pedig tragédiához vezethet. A szén-monoxid-mérgezés napjainkban az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely általában a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelőberendezések miatt következik be.

A tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kémények műszaki állapotát rendszeresen, szakemberekkel kell ellenőriztetni.

Sokan egyre jobb szigetelésű nyílászárókat építtetnek be otthonaikba. Ezek azonban veszélyesek is lehetnek, a természetes szellőzésre ugyanis minden lakótérben szükség van. Különösen óvatosnak kell lenni ott, ahol a nyílt égésterű berendezések megfelelő légutánpótlása nem megoldott. Már a nyílászáró kiválasztásánál figyelni kell a beépített szellőzőkre, és rendszeres szellőztetés révén a lakótérben is folyamatosan gondoskodni kell a friss levegőről.

A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes szén-monoxid-érzékelő készüléket felszereltetni. A „csendes gyilkos” ugyanis színtelen, szagtalan, toxikus gáz, amely rendkívül gyorsan öl. Meggátolja a véráramban az oxigén szállítását, a mérgezés tünetei pedig (szédülés, nehézlégzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás) jelentkezhetnek hirtelen, vagy fokozatosan is. A berendezés időben jelzi a megnövekedett koncentrációt, s ezzel életet menthet. Azonban csak a megfelelően kialakított és szabvánnyal gyártott készülék a megbízható. Ezek szavatossági idővel rendelkeznek, és rendszeres karbantartást igényelnek. Amennyiben a szavatossági idő lejár, vagy a mérőműszer ellenőrzését hanyagolják, a mérés pontatlanná válhat, téves biztonságérzetet, adott esetben pánikot keltve.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért kéri, hogy mindenki gondoskodjon a műszer ellenőrzéséről, megfelelő időközönként cseréljen, vagy cseréltessen az érzékelőben elemet!