Előzzük meg a kéménytüzeket!

2015. január 07. 11:56

Az utóbbi időben a Békés megyei tűzoltókat is több kéménytűzhöz riasztották. Ilyen eseteknél a lerakódott korom, vagy a kátrány okoz gondot. Előbbi során az elemi szén gyullad meg és a kéményben lerakódott korompor ég el, utóbbinál a porkorom és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd az „elegy” lángra lobban.

Tüzet okozhat például a kéményajtó, vagy a kettős záródás hiánya, a vakolat hézagossága, repedezettsége is, a kéménybe épített gerenda, vagy a szakszerűtlen kürtőtoldás.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a kémények állapotát gázüzemű berendezés, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén is évente kell ellenőriztetni. Minden berendezés beszerelését és telepítését szakemberre kell bízni, egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt érdemes élni a szaktanácsadás lehetőségével. Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre célszerű hagyni.

Fontos, hogy időről időre minden érintett lehetővé tegye a kéményseprők bejutását otthonába. Ha a kéményseprők mindent rendben találnak, ellenőrzéseikkel igazolják, hogy a füstelvezető rendszerek kifogástalan állapotban vannak. Ha hiányosságot tárnak fel, azok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül kell gondoskodni.

Nem szabad elfelejteni, hogy a nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid legtöbbször a tüzelőberendezésen, vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiségek légterébe. Ugyanilyen veszélyes a nem kellően tömített kályha, kandalló, füstcső, kazán, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítő is.

 

  • Gondoskodjanak arról is, hogy a kazánházban mindig kellő tisztaság legyen!
  • Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használják! Ne tüzeljenek el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, szemetet, hulladékot, fáradtolajat!
  • Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjanak!

 

Baj esetén azonnal tárcsázzák a 105-ös segélyhívó számot!

Fénykép: Orosházi HTP