Kapcsoljon időben! – A katasztrófavédelem a televízión keresztül is figyelmeztet a téli időszak veszélyeire

2014. november 10. 15:02

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság időről időre felhívja az őszi és téli időszak veszélyforrásaira a figyelmet. Gombkötő Zoltán tűzoltó őrnagy és Rákóczi József ezúttal a Csaba Televízió vendége volt.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztályvezetője és a Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezetője a stúdióbeszélgetésen a leggyakoribb hibákra, a felelőtlen emberi magatartás következményeire igyekezett rávilágítani. Mindkét szakember felhívta a figyelmet a nyílt égésterű kazánok biztonságos használatára, a kémények felülvizsgálatával kapcsolatos tudnivalókra.

Gombkötő Zoltán a megyei tűzmegelőzési bizottság titkáraként külön hangsúlyozta az odafigyelés, a megelőzés fontosságát. A tűzoltó őrnagy kiemelte, hogy a nem megfelelően karbantartott kémények, fűtőberendezések komoly baleseteket okozhatnak, ezzel szemben a szakszerű karbantartás, a szén-monoxid-érzékelők gondos használata életeket menthet. Emlékeztetett arra is, hogy a katasztrófavédelem a fogyasztóvédelemmel közös ellenőrzéseken vizsgálta nemrég a kereskedelmi forgalomban lévő érzékelőket.  Hangoztatta, nem elegendő megbízható cégtől minősített eszközt vásárolni, az érzékelő csak akkor nyújt kellő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon telepítik, emellett rendszeresen karbantartják. Gombkötő Zoltán elmondta, a kéménytüzek, a füstmérgezések és a szén-monoxid-mérgezések száma megyénkben az elmúlt években nem volt jelentős, mégis fontos, hogy az emberek felelősségérzetét ébren tartsák.

Rákóczi József hozzátette, a tragédiák jelentős százaléka a karbantartása hiányára és a nem megfelelő levegő-utánpótlásra vezethető vissza. A komplex gondolkodás jegyében a fűtési rendszer minden elemére érdemes figyelni, emellett mindig szakember segítségét kell igénybe venni. Hozzátette, a rendszeres ellenőrzések révén megelőzhető, hogy a nehezen észlelhető, csendes gyilkosként emlegetett szén-monoxid visszaáramoljon a lakótér levegőjébe.

A beszélgetés részleteit a Csaba Televízió november 11-ei Megyei Tükör című magazinműsorában láthatják és hallhatják, este 19 óra 20 perctől.

 

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. főhadnagy