Emlékezés - gyertyagyújtáskor is vigyázzunk!

2014. október 30. 10:31

Közeledik a szentek emlékének ünnepe és a Halottak napja. A sírokat fénybe öltöztetjük, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteinkért. Fontos, hogy a csöndes emlékezés pillanatai előtt otthon és a sírkertekben is kellő körültekintéssel végezzük teendőinket.

Az ünnepek alatt általában emelkedik a lakástüzek száma, hiszen sokan nem kellő gondossággal használják a gyertyákat és a mécseseket. Gyúlékony anyag közelében felejtik azokat, a lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

A hanyagság, a figyelmetlenség a szabadban és a zárt térben egyaránt tüzet okozhat!

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért felhívja a lakosság figyelmét a gyertyák, mécsesek helyes használatára.

OTTHONÁBAN

  • Használjon éghetetlen anyagból készült alátétet, ezzel megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét!
  • Távolítson el minden gyúlékony anyagot a közvetlen környezetből!
  • Ne hagyja a gyermekeket felügyelet nélkül a gyertyaláng közelében!
  • Minden gyújtóeszközt (öngyújtót, gyufát) tartson elzárva, a kicsik által el nem érhető helyen!

A SÍRKERTEKBEN

  • Legyen mindig körültekintő, hiszen ilyenkor rengeteg hulladék keletkezik, amelyet akár egy el nem oltott gyufa is lángba boríthat.
  • Száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen, a szél a lángok továbbterjedését pedig meggyorsítja.


A megyei igazgatóság óvatosságra inti a Halloweent jelmezbe bújva ünneplőket is, hiszen a legtöbb jelmez gyúlékony anyagból készül, és a töklámpások is könnyen okozhatnak tüzet.
 

Előzzük meg a bajt!

Vegyük észre a segítségre szoruló idős embertársainkat!

Figyeljünk egymásra!

 

 

A kép illusztráció!