Felkészülés a fűtési szezonra

2014. szeptember 26. 07:42

A fűtési szezonban évek óta gyakrabban hívják a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit kéménytűzhöz, füstmérgezéshez, szén-monoxid-mérgezéshez. Azonban kellő odafigyeléssel, a vonatkozó előírások betartásával, szakmai segítség igénybevételével a baj legtöbbször elkerülhető.

A szén-monoxid-mérgezés napjainkban az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely sok esetben a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelőberendezések miatt következik be. Éppen ezért a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kémények műszaki állapotát még idejében szakemberekkel érdemes ellenőriztetni. A biztonsághoz elengedhetetlen, hogy megfelelő időközönként a gázkazánokat is lássa szakértő szem.

 

A magas energiaárak, fűtési költségek miatt sokan egyre jobb szigetelésű nyílászárókat építtetnek be otthonaikba. Nem árt tudni, hogy ezek akár veszélyesek is lehetnek, a természetes szellőzésre ugyanis minden lakótérben szükség van. Különösen óvatosnak kell lenni ott, ahol a nyílt égésterű berendezések megfelelő légutánpótlása nem megoldott. Ezért már a nyílászáró kiválasztásánál figyelni kell a beépített szellőzőkre, és rendszeres szellőztetés révén a lakótérben is folyamatosan gondoskodni kell a friss levegőről.

 

A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes CO jelző készüléket is felszereltetni a balesetek elkerülése céljából. A „csendes gyilkosként” emlegetett szén-monoxid ugyanis színtelen, szagtalan toxikus gáz, amely rendkívül gyorsan öl. Meggátolja a véráramban az oxigén szállítását, a mérgezés tünetei pedig (szédülés, nehézlégzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás) jelentkezhetnek hirtelen, vagy fokozatosan is. A megfelelően működő, karbantartott érzékelő berendezés időben jelzi a megnövekedett koncentrációt, s ezzel életet menthet.

 

Szén-monoxid-mérgezés nem csak télen fordulhat elő; ha például a vízmelegítő égésterméke visszaáramlik a fürdőszobába, szintén komoly baj forrása lehet. A szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen a színtelen, szagtalan gyilkos jelenlétét időben jelzi, azonban már a vásárlása is kellő körültekintést igényel. Csak a megfelelően kialakított és szabvánnyal gyártott készülék a megbízható. Ezek egytől egyig szavatossági idővel rendelkeznek, és rendszeres karbantartást igényelnek. Amennyiben a szavatossági idő lejár, vagy a mérőműszer ellenőrzését hanyagolják, a mérés pontatlanná válhat, téves biztonságérzetet, adott esetben pánikot keltve.

 

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ezért kéri, hogy mindenki gondoskodjon a mérőműszer ellenőrzéséről, megfelelő időközönként cseréljen, vagy cseréltessen benne elemet!

 

Kémények ellenőrzése:

Különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének is. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésen, vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

  • A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente – ellenőriztessük!
  • Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt!
  • Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre!
  • Tegyük lehetővé a kéményseprők bejutását otthonunkba!

A feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk!