A szén-monoxid-mérgezés veszélye nyáron is fennáll

2014. június 12. 11:39

A meleg nyári időben nem fűtünk, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a „csendes gyilkos”, azaz a szén-monoxid jelenlétével. A mérgezéses esetek egy része a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek alapterülete és légtere jellemzően kicsi. A vízmelegítő, vagy a kazán működése során nemcsak gázt, hanem levegőt is fogyaszt az égés során, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőztetéséről gondoskodni.

A fürdőszobai gázüzemű készülék működésére jelentősen kihat az, ha használatával egy időben a konyhában, vagy a mellékhelyiségben elszívó megy. Ebben az esetben ugyanis nem jut megfelelő mennyiségű levegő a fürdőszobai gázkészülékhez, megfordulhat az áramlás a kéményben, és fennáll a veszélye a szén-monoxid-szint megemelkedésének. A tökéletlen égés következtében a szén-monoxid feldúsul, ennek esélyét tovább növelik a jól szigetelő nyílászárók is. Különösen fontos tehát, hogy ne csak a tüzelő- és fűtőberendezések cseréjét és karbantartását végeztessük szakemberrel, hanem az elszívók és nyílászárók cseréjénél, telepítésénél a készülékek levegő ellátásának megtervezéséhez is szükség van a mérnöki tudásra, odafigyelésre.

A széleskörű tájékoztatás révén egyre többen tudják, hogy a szén-monoxid-érzékelő életet menthet, tanácsos minden lánggal égő eszköz közvetlen környezetébe telepíteni egyet. Minősített, megbízható típust érdemes választani, amit a használati utasításban leírtaknak megfelelően kell telepíteni. Az érzékelők élettartama eltérő, általában öt év, ennek lejárta után új készüléket kell beszerezni.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy karbantartás hiányában az eszköz megtévesztheti tulajdonosát. Többször előfordult a Békés megyei háztartásokban is, hogy az érzékelők sípoló hangot adtak, s a lakosok helyesen cselekedve tárcsázták a 105-öt. A tűzoltók riasztása azonban mégsem volt indokolt, a készülékek ugyanis karbantartásuk hiánya miatt jeleztek. Meghibásodott, vagy éppen lemerült elemmel pontatlanul működő érzékelőkhöz szólították a tűzoltókat, elvonva ezzel az erőket és az eszközöket más káresetektől. Az érzékelők egytől egyig szavatossági idővel rendelkeznek, és rendszeres karbantartást igényelnek. Amennyiben a szavatossági idő lejár, vagy a mérőműszer ellenőrzését hanyagolják, a mérés pontatlanná válhat, téves biztonságérzetet, adott esetben pánikot keltve. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért kéri, hogy mindenki gondoskodjon a mérőműszer ellenőrzéséről, megfelelő időközönként cseréljen, vagy cseréltessen benne elemet.

 

Forrás: részben BM OKF

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. hadnagy