Stúdióbeszélgetés – a szabadtéri rendezvények biztonságáról, a felhőtlen szórakozásról

2014. június 11. 10:45

Itt a nyár, országszerte gazdag a programkínálat, a munka után az idő a pihenésé és a szórakozásé. Hamarosan egymást érik a falunapok, koncertek, fesztiválok, ahol minden korosztály kikapcsolódhat. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság időről időre felhívja a figyelmet arra, mit kell tenni, hogy a szabadidő eltöltése felhőtlen legyen, hogy otthonunkban és szabadtéren is biztonságban legyünk, jól érezzük magunkat. A helyes magatartási szabályokról Gombkötő Zoltán tűzoltó őrnagy beszélt a Csaba Televízió stúdiójában.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője elmondta, a szabadtéri rendezvények egyik legnagyobb „átka” az, ha az időjárás rosszra fordul. A nyári hőséget bizony sokszor hirtelen kerekedő záporok, zivatarok enyhítik, a programok szervezőinek ezért különösen oda kell figyelni a rendezvényen résztvevők biztonságára, épségére. Eközben a látogatók sem feledkezhetnek el arról, hogy felelősek saját és szeretteik testi épségéért, odafigyeléssel ugyanis a baj legtöbbször megelőzhető.

Gombkötő Zoltán a stúdióbeszélgetés során kiemelte, fontos az időjárási előrejelzéseket rendszeresen nyomon követni, hangsúlyozta, hogy a meteorológiai szolgálat narancs és piros riasztásakor már folyamatosan figyelni kell a közleményeket, követni kell a hatóságok utasításait.

Elmondta, hogy sokan figyelmen kívül hagyják az evidensnek tűnő tanácsokat, miszerint nagy melegben ajánlott a folyadék folyamatos pótlása, a világos, jól szellőző, bőrbarát, bővebb ruházat viselése, a fej és a bőr megfelelő védelme. Különös figyelmet igényelnek a gyermekek, az idősek, a kismamák, a túlsúllyal küzdők, a szív- és keringési betegségekben szenvedők.

A nyári szabadtéri rendezvények kapcsán a hatósági osztályvezető részletesen beszélt a szervezők és a résztvevő állampolgárok kötelességeiről, a koncertek, fesztiválok, falunapok biztonságos lebonyolításának feltételeiről.  Elmondta, a tűzvédelmi szabályok betartása mindenki érdeke, fontos, hogy a rendezvények látogatói mindig kövessék a szervezők utasításait. Figyeljék, mi hangzik el a hangosbemondón keresztül, hogy veszély esetén például tudják, a menekülést segítő utánvilágító táblák nyújtanak segítséget a terület elhagyásánál.

Szó esett a villámcsapás elleni védekezésről, sőt, arról is, hogy épületen belül mit kell tenni erős vihar, szél, jég esetén…

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni; nyáron is rendkívül hasznos a VÉSZ, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság okostelefonokra és táblagépekre készített, bárki által ingyenesen elérhető alkalmazása. A rendszer segítségével azonnal tájékozódhatunk a lakóhelyünk, az úti célunk által érintett területek, útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

 

A Megyei Tükör című magazinműsort a Csaba Tv június 11-én tűzi műsorra. A stúdióbeszélgetés során elhangzott hasznos információkat a nézők este 19 óra 20 perctől láthatják, hallhatják!

 

 

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. hadnagy