Lakossági fórum Sarkadon - cél a felelősségtudat erősítése, a szabadtéri tüzek megelőzése

2014. április 01. 15:21

A szabadtéri tüzek megelőzéséért tartott lakossági fórumot a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság április 1-jén Sarkadon. A mezőgazdasági ágazatban tevékenykedők, a civil szervezetek tagjai és az érdeklődő állampolgárok ismét hallhatták a hatósági szakterület átfogó tájékoztatóját és feltehették kérdéseiket is.

A megyei igazgatóság a „kerekasztal-beszélgetést” nem véletlenül szervezte Sarkadra; a térségben az elmúlt időszakban sokszor égett a gaz, a száraz fű, a nádas. Tavaly a gyulai hivatásos tűzoltók működési területén keletkezett szabadtéri tűzesetek több mint harminc százaléka ezen a településen adott munkát a beavatkozóknak.

A fórum megnyitóján Bende Róbert polgármester kiemelte, a településen élők felelősségtudatának erősítése, gondolkodásmódjának formálása, így a hatóságokkal történő együttműködés és a természet védelme az elsődleges cél.

Pikó Róbert tűzoltó főhadnagy részletesen ismertette a tűzvédelmi szakterület fontos paragrafusait, így a termőföldre, a mező-erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földrészletre, továbbá az erdőkre, a természetvédelemre, környezetvédelemre, a levegőtisztaságra vonatkozó szabályozókat. A békéscsabai kirendeltség hatósági osztályának munkatársa hangsúlyt helyezett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat főbb előírásaira, egyúttal felhívta a figyelmet a tűzvédelmi bírság alkalmazhatóságára. Elmondta a katasztrófavédelem aktuális híreinek, valamint a különböző szakmai tájékoztatóinak elérési útját, majd Timár Csaba tűzoltó főhadnagy vette át a szót. A gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettese aláhúzta, Sarkadon elsősorban a gondozatlan ingatlanok és a környező területek adnak feladatot a beavatkozóknak, az elmúlt időszakban sokan nem tartották be az általános égetési szabályokat. Elmondta, ha a tűz kiterjedt, sok eszköz és rengeteg kéz ereje kell a felszámolásához. Az oltást nehezítheti a terület széttagoltsága, az erős szél. Timár Csaba kiemelte, ha az emberek felelősségteljesen viselkednek, betartják a jogszabályi előírásokat, akkor az önkormányzat és a hivatásos erők munkáját is segítik, nem beszélve arról, hogy jelentős anyagi és természeti károkat előznek meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavaszi-nyári időszakban a katasztrófavédelem a társhatóságokkal közösen folyamatos ellenőrzéseket tart, melyen a szabadtéri égetésekkel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A lakossági fórumról készült összeállítást a Sarkad Televízió az elkövetkezendőkben többször műsorára tűzi, az állampolgároknak szánt fontos üzenetet a BM OKF által készített kisfilmek vetítésével erősíti.

 

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. hadnagy