A tűzmegelőzés szívügy ― záró ülését tartotta a megyei bizottság

2013. december 10. 15:35

December 10-én tartotta idei éves záró ülését a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság mintájára idén januárban megalakult megyei szakmai tanácsadó, javaslattevő, kommunikációs szervezet az emberi élet védelmét, a tűzesetek megelőzését, valamint a károk mérséklését tűzte zászlajára. A záró ülésen Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, megyei igazgató elmondta, a megelőzést célzó kampányok révén elsődleges a jövőben is az emberi élet, az anyagi javak védelme lesz.

― A Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság áprilisban harmincnyolc nyílt égésterű tüzelőberendezést használó közintézménynek osztott ki szén-monoxid-érzékelőket az OTB jóvoltából, emellett televíziós, rádiós stúdióbeszélgetésekkel hívta fel a figyelmet a szén-monoxid-mérgezés, majd a szabadtéri tüzek és a szárítótüzek megelőzésére, prezentációs anyagokkal szemléltette tevékenységét különböző megyei rendezvényeken ― hangsúlyozta köszöntőjében Tóth Tibor elnök. A megyei igazgató hozzátette, az éves munka egyik legfontosabb szelete most következik, a bizottság december 16-án Békéscsabán, december 17-én pedig Orosházán szemlélteti konténergyújtással, milyen tragédiához vezethet egy karácsonyfán hagyott égő gyertya.   

A Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság éves beszámolóját Maczek Szilárd tűzoltó őrnagy, ügyvezető elnök ismertette. A megyei tűzoltósági főfelügyelő kiemelte, a szervezet 2013-as aktív, előremutató tevékenységét a helyi sajtómegjelenések híven tükrözik. Hozzátette, a bizottság megszólítja a fiatalokat és az időseket egyaránt. Emlékeztetett az orosházi Kéklámpás napra, valamint a sarkadi közbiztonsági nyílt napra, az iskolalátogatásokra, ahol a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság  képviseltette magát, színes programokat kínált. A beszámoló elfogadása után a tagok a jövő évi terveket körvonalazták, több témában is javaslatokkal éltek.

Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, valamint Gombkötő Zoltán tűzoltó őrnagy, a bizottság titkára összegzésül elmondta, az idei évben megkezdett munka eredményei bíztatóak: sérüléssel járó szabadtéri rendezvény nem volt Békés megyében, a szén-monoxid-mérgezések, szabadtéri tüzek száma pedig csökkent. A megyei igazgató valamennyi jelenlévő munkáját megköszönte, zárásul elmondta, a katasztrófavédelem a diákoknak, nagycsaládosoknak, időseknek még több ismeretet kíván átadni a jövőben a tűzmegelőzés témakörében.

Fotó: Dr. Nagy Szilvia tű. hdgy.