Közbiztonsági nyílt nap

2013. szeptember 20. 14:55

Gyermekzsivajtól volt hangos a Sarkadi Általános Iskola Gyulai Úti Tagintézménye szeptember 20-án délelőtt. Rengeteg óvodás és kisiskolás látogatott ki a közbiztonsági nyílt napra, ahol bátor, félénk, vakmerő és huncut is egy rövid időre a mentők, a tűzoltók és a rendőrök bőrébe bújhatott.

Az ünnepi megnyitó után a legkisebbeket Tomi bohóc szórakoztatta „közlekedési bohócságaival”, majd a kerékpáros elméleti és ügyességi verseny következett. A gyerekek hamar szétszéledtek az iskola udvarán; megnézték a mentősök elsősegélynyújtó bemutatóját, ahol az életmentés alapvető szabályairól tanulhattak, majd a kéken villogó rendőrmotorok felé vették az irányt. Célba dobáltak a gumibotokkal, no meg „lángokat” oltottak puttonyos fecskendővel. A fiúk teljes átéléssel pumpálták a vizet, töltötték a tartályt, a lányok pedig hősiesen oltották a tüzet. Mindannyian igazi tűzoltónak érezték magukat, a kisfecskendőt alig engedték ki a kezükből.

A rendőrség sátránál többek közt ujjlenyomatvétel, kvízfeladvány és kutyás bemutató várta az érdeklődőket. A bátrabbak a rendőrautóba is beülhettek.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humán szolgálata is azon fáradozott, hogy a kicsik önfeledt játékkal, vidáman töltsék el a kissé hűvös, de napsütéses őszi pénteket. A mosoly minden apróság arcára kiült, érdekes és izgalmas feladatokból nem volt hiány. A legnépszerűbb katasztrófavédelmi program a füstsátor volt, hosszú sor kígyózott előtte, a bejutásért a lurkók néha valódi közelharcot vívtak. A védőkámzsát mindenki a kobakjára akarta húzni; a legügyesebbeknek még a sűrű, de ártalmatlan füstben is sikerült elzárni a csapokat. Sokan felpattantak a gépjárműfecskendőkre is, Sarkad egyszeriben szirénázástól lett hangos. Képviseltette magát a helyszínen a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is; a figyelemfelhívó kampányfilmeket folyamatosan nézhették a gyerekek.

A délelőtt gyorsan elszaladt, de a kicsiknek szeptember 20-át nemcsak az emlékek, hanem a gyönyörű ajándékok is feledhetetlenné teszik. Ezeket Dr. Polyák Zsolt r.ezredes, megyei főkapitány, Tóth Tibor mk. tű. ezredes, megyei igazgató, Dr. Kun József ny.r.ezderes, a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Bende Róbert, Sarkad polgármestere adta át. A kerékpárok, labdák és más ajándékok boldog gazdákra találtak, nekünk felnőtteknek pedig a csillogó gyerekszemek lettek felejthetetlenek.

Fotó: Dr. Nagy Szilvia tű. hdgy.