Megyei közintézmények kaptak CO-mérőt

2013. április 12. 00:00

Ezerhétszáz szén-monoxid-érzékelőt vásárolt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az ország különböző pontjain lévő, nyitott égésterű gázfogyasztó berendezést üzemeltető közintézmények számára. A jelzőkészülékekből Békés megyébe is jutott: harmincnyolc közintézmény hatvanhat érzékelő révén válik biztonságosabbá.

Az érzékelőket az érintett intézmények vezetőinek Erdős Norbert kormánymegbízott és Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes adta át a békési Dr. Hepp Ferenc általános iskolában április 12-én, a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tagjai, a tankerületi igazgatók és a járási hivatalvezetők jelenlétében.

Az átadott készülékek a kritikus szint feletti gázkoncentrációra hangjelzéssel hívják fel a figyelmet, alkalmazásuk hatékony, olcsó, és ami a legfontosabb: életet menthetnek.

Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes megnyitó beszédében elmondta, Békés megyében a szén-monoxid az idei fűtési szezonban nem követelt halálos áldozatot. Mérgezés gyanúja azonban 29 főnél merült fel, a hivatásos tűzoltó egységek 11-szer vonultak ilyen jellegű jelzés miatt. Kiemelte, a színtelen, szagtalan, emberi érzékekkel észrevehetetlen gáz okozta tünetek, mint a fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger, könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Éppen ezért olyan alattomos, rendkívül veszélyes a szén-monoxid. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a készülékek jeleznek, ezáltal életet menthetnek, de nem helyettesítik a fűtőberendezések folyamatos, szakszerű karbantartását.

Izsó Gábor hozzátette, a készülékek révén tragédiák előzhetőek meg. Békés polgármestere bejelentette, erősítve a magyar állam, a katasztrófavédelem gondoskodását, odafigyelését, szorgalmazza, hogy a város valamennyi intézményébe felszereljenek hasonló mérőeszközöket a közeljövőben. Így például a bölcsődék, az óvodák is biztonságosabbá válnak. Izsó Gábor reményét fejezte ki, hogy kezdeményezésével innen Békésből országos mozgalmat indít majd el.

Petróczky Zoltán Gábor elmondta, örül, hogy a katasztrófavédelem áldozatos munkájának szemtanúja lehet. A gyulai tankerület vezetője hozzátette, a szervezet a mostani adományával az állampolgárok iránti felelősségvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet. A példa pedig a leghatékonyabb nevelő, és ez a mostani még közelebb hozta a hazájukat szolgáló egyenruhásokat az emberekhez.

A beszédek sorát Erdős Norbert kormánymegbízott zárta, aki szintén köszönetét fejezte ki, majd Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredessel együtt átadta a készülékeket.

Az átadott érzékelők már 50 ppm szén-monoxid-szint alatt 60-90 percen belül, 100 ppm-nél 10-40 percen belül, 300-as szintnél pedig három percen belül riasztanak 85 decibeles hangerővel.