Megalakult a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

2013. január 29. 00:00

Az emberi élet védelme, a tűzesetek megelőzése, valamint a károk mérséklése a célja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság mintájára megalakult Békés megyei szakmai tanácsadó, javaslattevő, kommunikációs szervezetnek.

A Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság alakuló ülését január 29-én tartották a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A szervezet legfőbb célja a hatékony prevenció, az élet, a testi épség, az anyagi javak védelmének szolgálata, figyelemfelhívás a környezetet veszélyeztető hatásokra.
Az alakuló ülésen elsőként Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes köszöntötte a résztvevőket. A megyei igazgató a testület elnökeként ismertette a bizottság legfőbb feladatait. Kiemelte, hogy a széleskörű tájékoztatásra elsődlegesen a szezonális feladatok terén van szükség. Előrebocsátotta, hogy nagy szerepet kap majd a szénmonoxid-mérgezés veszélyeire történő figyelmeztetés, valamint a nevelési, oktatási intézmények tűzvédelmi, megelőzési tevékenységének támogatása.
A tűzmegelőzési bizottság társelnöki tisztségét Vantara Gyula, Békéscsaba megyei jogú város polgármestere, Stirling Miklós, a MOL Nyrt. katasztrófavédelmi szakértője, valamint Tar Ferenc, az E.ON Földgáz Storage Zrt. felelős műszaki vezetője tölti be.
A szakmai tanácsadó testület munkájában a rendőrség, a megyei önkormányzat, a mentőszolgálat, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság, az építésügyi hivatal, az erdészeti hatóság, a főbb közüzemi szolgáltatók, a tűzoltó szövetség, a polgárőrség, a megyei napilap, valamint a pirotechnikai termékeket forgalmazó társaság is szerepet vállal.
A jelenlévők közül Dr. Polyák Zsolt rendőr ezredes külön üdvözölte a bizottság megalakulását. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője együttműködéséről biztosította a szervezetet, s hangsúlyozta, a rendőrségnél már működő baleset-megelőzési bizottság tapasztalatai is kiválóan hasznosíthatók.