Az elmúlt hétvége tűzoltó beavatkozásai

2022. június 27. 10:40

Az elmúlt hétvégén, öt tűzesettel és tíz műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

 

Eltört egy vízvezetékcső vasárnap hajnalban Gyulán, a Komáromi utcában. A kiáramló nagy mennyiségű víz hatvan méter hosszan beborította a házak előtti közterületet. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók a vízelvezetőket kéziszerszámok segítségével kitakarították, majd a közműszolgáltató szakembereinek kiérkezéséig az utcát lezárták, a területet biztosították. A helyszínre érkező szakemberek a megsérült vízvezetéket kiszakaszolták, majd erőgép segítségével megkezdték a helyreállítási munkálatokat.  Az eset során az ingatlanokban nem keletkezett kár, személyi sérülés nem történt.

 

Egy személyautó lesodródott az úttestről szombat reggel Szarvas külterületén, a 44-es úton. Az esethez riasztott szarvasi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították és átvizsgálták, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak. Az úton forgalmi akadály nem keletkezett, a gépjárművel egyedül utazó sofőr a baleset következtében csak könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat a helyszínen ellátta. 

 

A megerősödött szeles időjárás miatt Békés megye tűzoltóit a szombati napon három esetben riasztották kidőlt fa, vagy leszakadt ágak eltávolításához. A délelőtti órákban egy faág villanyvezetékre szakadat, Kaszaper településen, a Szent Gellért téren. Az áramkimaradást okozó faágat a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók kézi erővel eltávolították, majd az áramszolgáltató kiérkezéséig gondoskodtak a helyszín biztosításáról. Majd nem sokkal később egy nagyméretű fa járdára dőlt Gyulán, a Szent István utcában. A forgalmi akadályt jelentő növényzetet a helyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el. Az esti órákban egy faág szakadt távközlési kábelre Szeghalmon, az Arany János utcában. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók a meghasadt faágat láncfűrész segítségével eltávolították, majd a területet megtisztították. Az esetekkel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

 

A szombati nap folyamán öt esetben riasztották megyénk tűzoltóit kisebb-nagyobb szabadtéren keletkezett tűzesethez. A délelőtti órákban a vasúti sínek mentén égett az elszáradt aljnövényzet Békéscsaba és Telekgerendás között. Az esethez riasztott békéscsabai hivatásos tűzoltók, a kétszáz négyzetméteren égő vegetációt vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a síneken a forgalom ismét megindulhatott. A kora délutáni órákban meggyulladt egy legelő Dévaványa külterületén. A tíz futballpálya kiterjedésben égő növényzet veszélyeztette az ott tartott jószágokat és kaptárokat. A helyszínre riasztott szeghalmi, mezőberényi, békéscsabai és mezőtúri hivatásos tűzoltók a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat támogatásával a tüzet négy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűzesettel kapcsolatosan méhcsaládok pusztultak el, a legelőn tartott jószágokban nem esett kár. Ezzel egy időben kigyulladt az aljnövényzet Gádoros külterületén egy erdősávban. A fél hektár kiterjedésben foltokban égő növényzet veszélyeztette a közeli gabonatáblákat. Az esethez riasztott orosházi hivatásos tűzoltók egy helyszínen lévő erőgép, vízsugár, kéziszerszámok, valamint egy puttonyfecskendő segítségével a tüzet eloltották, majd a területet átvizsgálták. Tűz a gabonatáblára nem terjedt át az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. A késő délutáni órákban meggyulladt a tarló Csabaszabadi külterületén. A fél hektáron égő növényzetet a békéscsabai és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók oltották el vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Az esettel kapcsolatosan anyagi kár nem keletkezett személyi sérülés nem történt.