Hetvenhárom újonc tűzoltó tett esküt

2021. július 23. 11:51

Hetvenhárom frissen végzett tűzoltó tett esküt péntek délelőtt a katasztrófavédelem székháza előtt.

Az újoncok a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ öthónapos kiképzését tudhatják maguk mögött, amit sikeres vizsgákkal zártak. Ezalatt az idő alatt 564 órás képzésen sajátították el mindazon elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki tűzoltó lehessen.

A frissen végzett tűzoltók részletes elméleti és gyakorlati képzést teljesítettek, amit egy tűzoltóságon eltöltött háromhetes gyakorlat követett. A képzés végeztével speciális, életből kiragadott balesetet és tűzesetet szimuláló helyzetekben tettek vizsgát. A vizsgatételek között olyan különleges helyzetek is szerepeltek, mint amilyet egy égő társasház, kigyulladt iskolai tornaterem, égő búzatábla, vagy éppen egy súlyos vasúti baleset jelent.

A sikeres vizsgát követően a katasztrófavédelem és más rendvédelmi szervek vezetői és saját hozzátartozóik előtt tettek ünnepélyes fogadalmat arról, hogy tűzoltóként felkészültségük és tudásuk legjavát nyújtva segítenek a bajbajutottakon.

Az ünnepségen a dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem vezetője mondott köszöntőt. Az altábornagy arra emlékeztetett, hogy a tűzoltók feladata az első hivatásos tűzoltóság 151 évvel ezelőtti megalakulása óta semmit sem változott. Gróf Széchenyi Ödönt, a hazai tűzvédelem alapítóját idézve: „Legszentebb feladatunk a bajbajutottak mentése”.

Kiemelkedő tanulmányi eredménye elismeréseként főigazgatói ajándéktárgyat vehetett át Máté Zoltán Péter és Rudán Péter, és a Békés megyei Dankó Dániel.

A hetvenhárom újonc hivatásos tűzoltó közül Budapesten tizennyolc, Pest megyében tíz, Békés és Borsod megyében hét-hét, Komárom-Esztergom megyében hat, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy-négy, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Veszprém megyében három-három, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében pedig egy-egy újonc kezdheti meg szombattól a szolgálatot.