Az elmúlt hétvégén szén-monoxid és földgáz szivárgás, közúti baleset, tűz, valamint a szeles időjárás adott munkát Békés megye tűzoltóinak

2021. május 03. 09:59

Az elmúlt hétvégén hat műszaki mentéssel és két tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 

Az esetek közül kiemelném:

Földgáz szivárgott egy lakás konyhájában vasárnap délután Békéscsabán, az Andrássy úton. A szivárgó gáztól a gáztűzhely környezete főzés közben belobbant, de szerencsés módon senki sem sérült meg, tűz a környezetére nem terjedt át. A város hivatásos tűzoltói gázkoncentrációt mértek, szellőztettek, majd a gázszolgáltató kiérkezéséig a helyszínt biztosították. A gázszolgáltató szakembere a meghibásodott készüléket a rendszerről leválasztotta, használatát megtiltotta.

Szeles időjárás miatt a vasárnap napon négy esetben vonultak Békés megyében a tűzoltók. Meghasadt faágak szakadtak villany és telekommunikációs vezetékekre: Gyomaendrődön, az Áchim András utcában, Eleken a zsellér utcában, Békésszentandráson a Hunyadi utcában. Orosházán a Móricz Zsigmond utcában, egy épület bádoglemez tetőfedését tépte fel a szél. A káreseteket, az orosházi a gyulai és a szarvasi hivatásos tűzoltók, kéziszerszámok, dugólétra és láncfűrész segítségével számolták fel. Az esetekkel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Személyautó fának ütközött, majd árokba csapódott vasárnap este Békéscsabán, a Szőlő utcában. A balesetet szenvedett jármű sofőrje a helyszínt elhagyta. A város hivatásos tűzoltói a járművet áramtalanították, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak. 

Nádas gyulladt ki vasárnap este Békésen, az Ősz utcában. A tíz négyzetméteren égő nádast a helyi önkormányzati tűzoltók, vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg. 

Szén-monoxid érzékelő jelzett szombat délelőtt egy fürdőszobában Mezőhegyesen, a Cukorgyári lakótelepen. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók és a helyszínre érkező gázszolgáltató szakemberének közös mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A szükséges kémény felülvizsgálat lefolytatásáig valamint a lakóingatlan légellátottság ellenőrzéséig a készülék használatát a gázszolgáltató szakembere ideiglenesen megtiltotta majd leválasztotta a hálózatról. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.