Kezdődik a központi szúnyoggyérítés

2021. április 22. 09:26

Ma veszi kezdetét az idei központi szúnyoggyérítés. Első lépésként Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében, illetve a Szolnok környéki vizekben kerül sor szúnyoglárva-gyérítésre. Az eljárás során repülőről biológiai készítményt permeteznek háromezer hektárnyi vízfelületre ott, ahol sok szúnyoglárva fejlődik.

Idén is a katasztrófavédelem irányítja az országos szúnyoggyérítést. A katasztrófavédelem megbízott szakértői folyamatosan nyomon követik a szúnyoglárvák fejlődését, így biztosítható az időben történő beavatkozás. A hideg tavasz miatt csak néhány helyen indult meg a lárvák fejlődése, ezekben a vizekben kell elkezdeni a biológiai szúnyoggyérítést.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan. A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját. 

A hőmérséklet, a csapadék és a folyók áradásának eltérései miatt a biológiai módszer alkalmazásának időpontja helyenként eltérő. A következő hetekben várhatóan a Tisza további szakaszain, a Tisza-tónál, a Balatonnál és a Velencei-tónál lehet a lárvák tömeges megjelenésére számítani, itt készülnek biológiai kezeléseket végezni.

Hatékony biológiai gyérítést csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos ismeretében lehet végezni. Éppen ezért indította el tavaly a katasztrófavédelem azt a hároméves programot, amely a tenyészőhelyek feltérképezésére irányul. A szakértők részletesen feltérképezik azokat a területeket, ahol évről évre sok szúnyog fejlődik ki. A részletes térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát is jelentősen növelni lehet. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is bevetnek.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén: azok a kerti tárgyak, amelyekben összegyűlhet az esővíz, kiválóan alkalmasak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Érdemes ezeket néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ plakáton mutatja meg, hogyan védekezhetünk otthon a szúnyogok ellen: 

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/633/2020.06.23.%20szúnyogposzter%20javított%20tiszta.pdf