Hétvégi események összefoglalója

2021. január 25. 09:13

Az elmúlt hétvégén négy műszaki mentéssel és két tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 

Az esetek közül kiemelném:

Az erős szél következtében egy nagyméretű nyárfa meghasadt szombat reggel Szeghalmon, a Vörösmarty utcában. A megszakadt faág veszélyeztette a szomszédos lakóingatlant és az elektromos hálózatot. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók az elektromos hálózat feszültségmentesítését követően, emelőkosárral és láncfűrésszel a veszélyes faágat eltávolították, majd az áramszolgáltató szakembere visszakapcsolta a hálózatot. Az eset során senki sem sérült meg. 

Családi ház vályog falazata kiborult, és több helyen megrogyott szombat délelőtt Békésen, a Lánc utcában. Az esethez riasztott helyi önkormányzati és békéscsabai hivatásos tűzoltók az épületet áramtalanították, a falazatot aládúcolták, értékeket kimenekítették, majd az épületet körbe kordon szalagozták. Az ingatlan lakhatatlanná vált, ezért lakosságvédelmi intézkedés keretében a lakók ideiglenesen ismerősöknél lettek elszállásolva. Az eset során senki sem sérült meg.

Egy lakás fürdőszobájában jelzett be a szén-monoxid érzékelő szombat délután Békésen, a Szarvasi utcában. Az esethez riasztott helyi önkormányzati és békéscsabai hivatásos tűzoltók több ellenőrző mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A mérések során kiderült, hogy még másik kettő szomszédos lakásban is egészségre káros mennyiségű szén-monoxid gáz van jelen a levegőben. Az eset során összesen három lakás és hat fő érintett a tüzelőberendezések használatának korlátozásában. A tüzeléstechnika szakemberei a berendezéseket és a füstgázelvezetőket ellenőrizni fogják, addig használatuk nem engedélyezett. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a lakásokban a fűtés alternatív módon biztosított. Az eset során a szén-monoxid érzékelő jelzésének köszönhetően senki sem sérült meg. 

Személygépkocsi alján keletkezett tűz vasárnap este Gyulán, a Budapest körúton. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók, a járművet áramtalanították, majd átvizsgálták. Lánggal való égés már megszűnt, a felderítés alapján a kormányrásegítő szervó sérült hidraulika csövéből került olaj a forró kipufogóra, ami meggyulladt, majd később kialudt. Az egység a területet a rendőrségnek átadta, a helyszínre kiérkező közútkezelő szakembere az útburkolaton lévő maradvány olajszennyeződéseket eltávolította. Az eset során senki sem sérült meg.