Ajándékozzunk gondoskodást!

2020. december 01. 13:31

Országos és sajnos megyei viszonylatban is elmondható, hogy megemelkedett a lakástűzzel és a szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos esetek száma. A szén-monoxid mérgezések és a lakástüzek nem csupán a fűtési szezonhoz köthetőek, mivel vannak technológiák, amiket nyáron is használunk és meghibásodásuk vagy karbantartásuk elmulasztása veszélyt jelenthet. 

 Karácsonyhoz közeledve, érdemes elgondolkodni azon, hogy szeretteinket megajándékozzuk értékesnek és mindenképpen hasznosnak mondható szén-monoxid detektorral, füstérzékelővel, ezzel is kifejezve gondoskodásunkat. Gondoljunk első sorban az egyedül élő rokonainkra, barátainkra, akik sok esetben magukra vannak utalva, nincsen a közelükbe senki, aki figyelmeztetné a bajra. Egy füst illetve szén-monoxid érzékelő ebben nyújthat nagy segítséget, csökkentve saját aggodalmunkat, és javítva ezzel a megajándékozott biztonságérzetét.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol rendelkeznek füst illetve szén-monoxid érzékelővel ott nagyságrendekkel kevesebben sérülnek meg illetve az anyagi kár is jóval kisebb mértékű. Egy időben jelző készülék emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Természetesen csak a jó minőségű füst és szén-monoxid-érzékelők tudja a funkcióját megfelelően betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.