Szüreti időszak – a mustgáz veszélyei


Szüreti időszak – a mustgáz veszélyei

 

A bor évszázadok óta a magyar történelem, kultúra és gasztronómia meghatározó eleme, azonban a bortermelés is rejt magában veszélyeket. Figyelmetlenség miatt minden évben több baleset, haláleset következik be országszerte, a szüret után ezért indokolt a fokozott óvatosság és az elővigyázatosság a borospincékben.

Bár megyénk nem tartozik az ország borvidékeihez, ennek ellenére a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosok figyelmét a mustgáz-mérgezés veszélyére.

Az újbor forrásának időszakában erjedés közben szén-dioxid gáz szabadul fel, amit hétköznapi szóhasználattal csak mustgázként emlegetnek. A mustgáz színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, azt kiszorítva a föld közelében terül el. Belégzése nyomán oxigénhiányos állapot léphet fel. A mustgáz toxikus vegyület, megfelelő koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A mérgezés tünetei a szédülés, hányinger, a mentális zavar.

A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek!

Ennek érdekében:
 

  • javasolt a pincék megfelelő szellőztetése,
  • a hordók nagy térben történő elhelyezése,
  • gázérzékelő riasztóberendezés használata.
  • Tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb a derék magasságában. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget!

 

A mérgezést elszenvedő személyt csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni.

A másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat!

 

Veszély esetén hívja a katasztrófavédelem 105-ös segélyhívó számát!