Kapcsolódó hírek


Tizenegyedik, egyben utolsó hetébe lépett a szúnyoggyérítés

A múlt hétre tervezett gyérítési program, vagyis a mintegy 6600 hektár légi kémiai és mintegy 19 ezer hektár földi kémiai kezelés megvalósult.

Befejeződött a Balaton és Sopron környékének légi kémiai kezelése, valamint a csornai, a dunakanyari, a Csepel-szigeti és a Tisza-tavi térség földi kémiai gyérítése. A központi szúnyoggyérítési program utolsó hetében huszonnyolc településen, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében mintegy 13400 hektáron végzik a csípőszúnyogok számának csökkentését.

Térségünkben Békéscsabán, Békésszentandráson, Dévaványány, Dobozon, Ecsegfalván, Gyomaendrődön, Gyulán, Köröstarcsán, Mezőberényben, Mezőtúron, Nagyszénáson, Orosházán, Sarkadon és  Szarvason gyérítenek a héten.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.
 
A tizenegyedik heti programban feltüntetett kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak.

 

Tizedik hetébe lépett a szúnyoggyérítés

Ezen a héten 6700 hektáron légi kémiai, és mintegy 19 ezer hektáron földi kémiai módszerrel csökkentik a szúnyogok számát. A szúnyoggyérítés a tervek szerint a héten 117 települést fog érinteni.

A központi szúnyoggyérítési program múlt heti terve az elmúlt napok csapadékos és viharos időjárása miatt elmaradt és erre a hétre tolódott át. Az elmaradt kezelés a fokozatosan melegedő időszakhoz ütemezve, augusztus 25-től valósul meg. Augusztus 25-30. között légi kémiai úton csökkentik a vérszívók számát a Balatonnál és Sopron környékén, földi kémiai eljárással dolgoznak a Csepel-sziget, a Dunakanyar, Csorna és a Tisza-tó térségében.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

A tizedik heti programban feltüntetett kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak.

 

A héten huszonkétezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés

Az idei központi szúnyoggyérítési program már csaknem teljes egészében megvalósult. Augusztus 10-16. között 60 ezer hektáron légi kémiai, körülbelül 50 ezer hektáron földi kémiai és 1200 hektáron biológiai módszerrel csökkentették a szúnyogok számát. A gyérítés az elmúlt héten 430 települést érintett. Erre a hétre 103 településen összesen 22 ezer hektár kezelését tervezik.

Az országos szúnyoggyérítési program nyolcadik hetében ismételten a kánikula nehezítette a munkát. Tekintettel a hőségre, a hétvégi gyérítések számát minimalizálták és inkább a hétköznapra ütemezték a munkálatokat, különös figyelemmel a turisztikai területekre. A kivitelezők továbbra is a lehető legkésőbb kezdik meg a légi és a földi kijuttatást, valamint az előzetes tájékoztatás mellett fokozott figyelemmel vannak a méhészekre is.
 
A tervezett programot végrehajtották Baja és Mohács térségében, a Győri és a Mosoni kistérségben, Budapesten, a Dráva mentén, a Tisza-tónál és Zala megyében. Az ütemezett munkák egy részével végeztek a Balatonnál, a Csornai és Szolnoki térségben, valamint Békés és Csongrád megyében.
 
Augusztus 17-23. között földi kémiai eljárással dolgoznak a Csepel-sziget, a Dunakanyar, Csorna és a Tisza-tó térségében. Légi kémiai úton csökkentik a vérszívók számát Bács-Kiskun és Csongrád megye területén, valamint Sopron környékén. Ezen a héten biológiai gyérítés nem lesz.
 
Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

 

Folytatódik a szúnyoggyérítés

A teljes központi szúnyoggyérítési program már mintegy négyötödében megvalósult. Augusztus 3. és 9. között 37 ezer hektáron légi kémiai, több mint 35 ezer hektáron földi kémiai és majdnem 4 ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a szúnyogok számának csökkentését. Most közel 19 ezer hektáron Békés megyében is folytatódik a vérszívók számának csökkentése.

Augusztus 10. és 16. között légi és földi kémiai módszerrel is gyérítenek Békés megye területén (Békésen, Békéscsabán, Csárdaszálláson, Dévaványán, Gyulán, Körösladányban, Körösújfalun, Vésztőn, Bélmegyeren, Ecsegfalván, Mezőberényben, Szeghalmon, Füzesgyarmaton, Békésszentandráson, Dobozon, Gádoroson, Sarkadon, Szarvason, Gyomaendrődön, Köröstarcsán, Nagyszénáson és Orosházán).

Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

 

Hetvenhatezer hektáron fogják gyéríteni a szúnyogokat a héten

A teljes központi szúnyoggyérítési program már közel hetven százalékban megvalósult. Július 27. és augusztus 2. között 38 ezer hektáron légi kémiai, több mint 33 ezer hektáron földi kémiai és 900 hektáron biológiai módszerrel végezték a szúnyogok számának csökkentését. A gyérítés a múlt héten 270 települést érintett. Erre a hétre 207 településen összesen 76 ezer hektár kezelését tervezik.

A múlt hétre tervezett programnak szinte az egészét elvégezték a kivitelezők, mindössze négyszáz hektáron maradt el gyérítés, mivel néhány, a programban érintett önkormányzatnál igazgatási szünetet tartottak, így a szükséges értesítésekre nem lehetett sort keríteni. Csongrád megyében pedig a szeles időjárás miatt maradt el a megyeszékhely és néhány környező település kezelése, ezt a héten pótolják.
 
Elvégezték a gyérítést Békés, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, valamint Budapesten, a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Győr, Komárom, Mosonmagyaróvár és Sopron környékén, valamint a Tisza-tónál.
 
Augusztus 3. és 9. között légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Baranya, Fejér, Csongrád, és Bács-Kiskun megyében, Budapesten és a Csepel-szigeten is. Földi kémiai eljárással dolgoznak a héten a Tisza-tónál és az Ipoly mentén. Légi kémiai úton a Dunakanyarban csökkentik a vérszívók számát. A héten biológiai gyérítésre a Balatonon, a Csepel-szigeten, Fejér megyében, Komárom, Mosonmagyaróvár és Szekszárd térségében kerül sor.
 
Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

 

Hatodik hetébe lépett a szúnyoggyérítés

A központi szúnyoggyérítési program június 23-án indult, azóta folyamatosan zajlik a szúnyogártalommal sújtott települések kezelése. Eddig a teljes központi program mintegy hatvan százalékát végezték el a szakemberek. Július 20-26. között több mint 55 ezer hektáron légi kémiai, 31 ezer hektáron földi kémiai és 2,5 ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a csípőszúnyogok számának csökkentését. A múlt heti gyérítés 306 települést érintett, ebből 190 esetében légi kémiai módszerrel, 203 helységben pedig a földi kémiai eljárással dolgoztak a kivitelezők.

Az országos szúnyoggyérítési program ötödik heti végrehajtását nehezítette a rendkívüli hőség, ami miatt a légi védekezést legkorábban este hétkor, a földi kezeléseket pedig este fél tízkor, néha még később kezdték meg a szakemberek. Ennek oka, hogy a kánikula miatt a méhek csak a késő esti órákban tértek vissza a kaptárakba, a permetszert pedig ehhez igazodva a lehető légkésőbbi időpontban juttatták ki.

A múlt héten pótolták azokat a gyérítéseket is, amelyeket a forróság miatt felfüggesztettek a Balaton, a Tisza- és a Velencei-tó térségében. Az eredeti heti tervnek megfelelően hiánytalanul befejeződött Baja, Mohács, a Csepel-sziget, Csorna, Dunaújváros, Szekszárd és Szolnok térsége és Budapest, valamint Zala megye érintett településeinek szúnyoggyérítése.

A július 27.-augusztus 2. közötti héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Földi kémiai eljárással dolgoznak Budapesten, a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Győr, Mosonmagyaróvár környékén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Légi kémiai úton gyérítenek Komárom, Sopron és Szekszárd környékén, valamint a Tisza-tónál. Biológiai gyérítésre a héten Baján, Mohácson és Budapesten kerül sor.

Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

 

Már ötödik hete folyamatosan gyérítik a szúnyogokat

Július 13. és 19. között 40 ezer hektáron légi kémiai, 35 ezer hektáron földi kémiai és ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a csípőszúnyogok számának csökkentését – beleértve a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékét is. A múlt heti légi kémiai gyérítés 127 települést, a földi kémiai eljárás pedig 215 települést érintett.

Az országos szúnyoggyérítési program negyedik hetében megkezdődött a kiemelt turisztikai régiókban is a gyérítés. A végrehajtást helyenként nehezítette a rendkívüli hőség és, hogy a kánikula miatt a méhek kaptáron kívül tartózkodási ideje kitolódott a késő esti órákra. Emiatt elmaradtak a hét végére tervezett balatoni és a Tisza-tavi gyérítések. A többi régióban – Baja, Mohács, Csepel-sziget, Dráva, Dunakanyar, Győr, Komárom, Moson és Szekszárd térségében, valamint Fejér- és Vas megyékben – kevés kivétellel megvalósult a tervezett program végrehajtása. A múlt héten elmaradt területek kezelését ezen a héten pótolják.
 
Ezen a héten, vagyis július 20. és 26. között légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Baja, Mohács, Budapest, Csorna, Dunaújváros és Szolnok térségében. Földi kémiai eljárással dolgoznak a héten Baranya és Zala megyékben. Légi kémiai úton gyérítenek a héten a Balatonon, a Tisza-tónál, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Tolna és Hajdú-Bihar megyében, a Csepel-szigeten.
 
Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek értékelése és teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

 

A Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tó környékén is megindul a vérszívók gyérítése

Az eddigi sikeres végrehajtás eredményeként a katasztrófavédelem a források átcsoportosításával hazánk nagy tavainak térségeit is beemeli a központi szúnyoggyérítési programba, kiegészítve ezzel a Magyar Turizmus Zrt. és az önkormányzatok által elvégzett munkát. A vérszívók gyérítésének negyedik hetében 47 ezer hektár légi kémiai, mintegy 33 ezer hektár földi kémiai és ezer hektár biológiai kezelése fog megvalósulni országszerte – beleértve a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat.

Ugyan a múlt heti gyérítéseket a július 8-i vihar kedvezőtlenül befolyásolta – mivel a csapadék és az erős szél miatt több helyen nem lehetett elvégezni a tervezett kivitelezéseket – a múlt heti légi kémiai gyérítés 272 települést, a földi kémiai eljárás pedig 269 települést érintett. Július 6. és július 12. között légi kémiai gyérítés 37 és félezer hektáron, földi kémiai módszerrel 25 és félezer hektáron, biológiai módszerrel pedig ezer hektáron gyérítettek.
 
Ebben az időszakban Székesfehérvár és térségének kezelése, a földi kémiai gyérítésekből pedig Vas megye, és egyes Győr környéki települések gyérítése maradt el. Az elmúlt héten valósult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyérítések pótlása is.
 
A kezelések hatékonysága megfelelő, azonban egyes Dráva-parti és Zala megyei településeken a 29. héten ismételt gyérítést végeznek. A nagy tavaink térségében, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén az előkészítő munkálatokat elvégezték, a méhészek múlt heti kiértesítését követően július14-től így megindul a vérszívók számának csökkentése.
 
Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.
 
Ezen a héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek a Balatonon, a Tisza-tónál, Komárom térségében és Vas megyében. Földi kémiai eljárással végzik a héten a bajai, mohácsi, szekszárdi, tolnai, és a Dráva menti térségek, valamint a Csepel-sziget kezelését. Légi kémiai eljárással a Dunakanyar, Fejér megye, a győri és mosonmagyaróvári térség környékén végeznek majd szúnyoggyérítést. Biológiai eljárással a napokban Győr és Mosonmagyaróvár környékén csökkentik a csípőszúnyogok számát. A heti kivitelezési időpontok az időjárás függvényében azonban változhatnak.
 
Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.
 

Tovább folytatódik a központi szúnyoggyérítés

A június 29. és július 5. közötti időszakra tervezett 84 ezer hektár légi kémiai, a 35 ezer hektár földi kémiai és a 3400 hektár biológiai módszerrel történő szúnyoggyérítés lezajlott. A légi kémiai gyérítés 534 települést, a földi kémiai eljárás pedig 529 települést érintett a központi gyérítési program második hetében. A tervek szerint a központi szúnyoggyérítési program harmadik hetében 45 ezer hektár légi kémiai, mintegy 29 ezer hektár földi kémiai és ezer hektár biológiai kezelése fog megvalósulni.

A központi gyérítés második hetében került sor az első héten az időjárás miatt elmaradt kezelések pótlására, így megvalósult Csorna, Győr, Csepel-sziget, Baja, Mohács, a Dráva térsége, valamint a dunaújvárosi és szekszárdi térség permetezése is. Megvalósult Baranya-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, Csongrád-, Szabolcs-Szatmár- és Zala-megye kijelölt településeinek a kezelése, továbbá a soproni és a szolnoki térségé is. A szél csak néhol akadályozta a vérszívók számának csökkentését, így a teljes tervezett program szinte egészének végrehajtása megtörtént. Csak néhány olyan település kezelése maradt el elővigyázatosságból, ahol az önkormányzatok nem tudták időben kiértesíteni a méhészeket. Ezeknek a településeknek a kezelését a megfelelő kiértesítést követően a szakemberek bepótolják.

A kezelések hatékonysága szinte mindenhol megfelelő, egyedül a Dráva-parti településeken nem csökken kellő mértékben a szúnyogártalom, mivel a nem kezelt háttérterületekről a vérszívók ismételten betelepülnek. Emiatt a régióban a héten újabb kezelések lesznek.

Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.

Ezen a héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Vas megyében, valamint a szekszárdi térségben. Földi kémiai eljárással végzik a héten Budapest egyes részeinek kezelését, a Dunakanyar, a győri, mosonmagyaróvári és a szolnoki térség kezelését. Légi kémiai eljárással Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú Bihar és Fejér megyében, a Dráva mentén, és Komárom környékén végeznek majd szúnyoggyérítést. Biológiai eljárással a napokban Budapest egyes részein és a Csepel-szigeten csökkentik a vérszívók számát. A heti kivitelezési időpontok az időjárás függvényében azonban változhatnak.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

 

Második hetébe lép a szúnyoggyérítés

Június 29. és július 5. között a tervek szerint 84 ezer hektáron lesz gyérítés légi kémiai eljárással, 35 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 3400 hektárt kezelnek.

Légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek a héten Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében, valamint a Dráva mentén. Földi kémiai eljárással végzik a héten Budapest egyes részeinek kezelését, légi kémiai eljárással pedig Csorna, Sopron és Szekszárd környékét. Légi biológiai eljárással kezelik Csongrád és Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés megye egyes vízfelületeit, földi biológiai gyérítés pedig a győri, a mosonmagyaróvári és a komáromi kistérségben várható. A heti kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak.
 
Az előző héten, vagyis június huszonharmadika és huszonnyolcadika között a központi szúnyoggyérítési program keretein belül mintegy 65 ezer hektáron végeztek gyérítést a szakemberek – több mint 32 ezer hektáron légi kémiai, 33 ezer hektáron pedig földi kémiai módszerrel végezték a vérszívók számának csökkentését. A légi kémiai gyérítés 263 települést, a földi kémiai eljárás pedig 264 települést érintett a központi gyérítési program első hetében.
 
Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

 

A héten kezdődik a központi szúnyoggyérítés

Idén június 23-án veszi kezdetét a központi szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A szúnyogok számát és az elvégzett munkát ellenőrző szakértők, valamint magát a gyérítést végző szakemberek is készen állnak a munkálatok megkezdésére.

A szúnyoggyérítés heti ütemtervei a mai naptól folyamatosan elérhetőek lesznek a katasztrófavédelem honlapján. Fontos tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények függvényében változhatnak.
 
Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.
 
Az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapnak, hogy a munkálatok idejére a méhcsaládokat elzárhassák. A légi kivitelezés az esti órákban történik, míg a földi kijuttatást naplementekor kezdik, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.