Járási mentőcsoportok


 

 

VIDRA MENTŐCSOPORT

 

Tagjai, eszközei:

A Vidra Mentőcsoport 31 tagja között van légi, lovas és kutyás felderítő, vízi mentő, búvár, szakápoló, alpintechnikus, valamint műszaki szakember.

 

Egységei:

Békés megye elsőként megalakult járási mentőcsoportja vezetési, kutatási, mentési, egészségügyi, valamint műszaki egységekből tevődik össze.

 

Rendeltetése:

Speciális kutatás-mentési (vízről, vízből, magasból, mélyből mentési) és vízkár-elhárítási feladatok ellátása, az azonnal beavatkozó hivatásos erők megerősítése, támogatása, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők és a hajléktalanná vált lakosság segítése.

A mentőcsoport a gyomaendrődi járás (Csárdaszállás, Dévaványa, Ecsegfalva, Gyomaendrőd, Hunya) biztonságát szolgálja, de egész Békés megye, a régió, sőt az ország más területein is bevethető a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során, valamint a katasztrófaveszély és a különleges jogrend veszélyhelyzeten kívüli időszakában.

 

Alapvető feladata:

A kárterület felderítése, a sérültek felkutatása és ellátása, közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben, a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, továbbá a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában.

 

DÉL-BÉKÉS MENTŐCSOPORT

 

Tagjai, eszközei:

A Dél-Békés Mentőcsoport egyedülálló módon két járás (a mezőkovácsházi és az orosházi) biztonságát szolgálja, összesen 94 tagot számlál. A teherautóval, terepjáróval, busszal, homlokrakodókkal, targoncákkal, quaddal, kishajóval és számtalan más ápolási, műszaki eszközzel rendelkező mentőszervezet önkéntes tagjai között vízi és lovas felderítőt, tolmácsot, orvost, állatorvost, tűzoltót, gépkezelőt, vadászt, lelkészt, alpintechnikust, víz-gázszerelőt, villanyszerelőt, sőt szakácsot, élelmezésvezetőt is találunk.

 

Egységei:

A mentőszervezet önkéntesei vezetési egységet, kutatási egységet, mentési és műszaki kárelhárítási egységet, egészségügyi egységet, valamint logisztikai egységet alkotnak.

 

Rendeltetése:

A mezőkovácsházi és az orosházi járások, Békés megye, valamint a régió, illetve az ország más területén bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák, valamint katasztrófaveszély, továbbá azt el nem érő helyzetekben jelentkező speciális kutatás-mentési, kárelhárítási, egészségügyi és logisztikai feladatok ellátása, az azonnal beavatkozó erők megerősítése, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők és a bajbajutott lakosság biztosítása. A mentőcsoport a feladatát a hatályos jogszabályok alapján, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv szakmai iránymutatása szerint látja el.

 

Alapvető feladata:

A Mentőcsoport feladata a kárterület felderítése, közreműködés a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, a járások területén bekövetkezett káresemények felszámolásában.

 

 

PELIKÁN MENTŐCSOPORT

 

Tagjai, eszközei:

Az önfeláldozó pelikánmadárról elnevezett sarkadi járási mentőcsoportot 31 önkéntes alkotja, a csoport rendelkezésére áll a többi között tehergépjármű, szivattyú, aggregátor, karos emelőgép, motoros láncfűrész, mobil térvilágító.

 

Egységei:

Az önkéntesek vezetési, kutatási, mentési, egészségügyi, valamint logisztikai egységbe tömörülnek.

 

Rendeltetése:

Alapvetően a sarkadi járás, illetve szükség esetén Békés megye területén bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák, valamint katasztrófaveszély, továbbá a különleges jogrend veszélyhelyzeten kívüli időszakában jelentkező speciális kutatás-mentési (magasból-mélyből való mentés) és vízkár-elhárítási feladatok ellátása, az azonnali beavatkozó erők megerősítése, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők és a fedél nélkül maradt lakosság biztosítása, segítése.

 

Alapvető feladata:

A kárterület felderítése, sérültek felkutatása és ellátása, közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben, a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában.

 

TITÁN MENTŐCSOPORT

 

Tagjai, eszközei:

A békési járás Titán Mentőcsoportjának teljes állománya 32 fő, gerincét a kutyás felderítő, az elsősegélynyújtó, a logisztikus tudása adja. A baj óráján a mentőcsoport lánctalpas, gumikerekes munkagépeket, nyerges vontatókat, pótkocsikat, traktorokat tud bevetni, igazodva a térség földrengéssel és árvízzel veszélyeztetettségéhez.

 

Egységei:

A Titán Mentőcsoport vezetési egységből, kutató egységből, műszaki mentő-mentőegységből, valamint egészségügyi egységből áll.

 

Rendeltetése:

Békés járás, Békés megye, valamint a régió illetve az ország más területén bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák, valamint katasztrófaveszély, továbbá a különleges jogrend veszélyhelyzeten kívüli időszakában jelentkező - alapvetően ár és belvízi, valamint viharkárral kapcsolatos - speciális könnyű és nehéz-mentési és kárelhárítási feladatok ellátása. A Titán Mentőcsoport közreműködik az azonnal beavatkozó erők megerősítésében, a vezetés feltételeinek biztosításában, a mentőerők és a fedél nélkül maradt lakosok biztosításában, segítésében.

 

Alapvető feladata:

Közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben, a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, továbbá a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában, romeltakarításban.

 

GYULAI JÁRÁSI MENTŐCSOPORT

 

Tagjai, eszközei:

A gyulai járás mentőcsoportjának teljes állománya 30 fő, a mentőcsoport mikrobuszt, személyi és teherszállítót, quadot, traktort, pótkocsikat tud bevetni.

 

Egységei:

A Gyulai Járási Mentőcsoport vezetési egységből, kutatási egységből, műszaki mentési egységből, valamint egészségügyi és logisztikai egységből áll.

 

Rendeltetése:

A mentőszervezet a gyulai járás és Békés megye területén bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák, valamint katasztrófaveszély, továbbá a különleges jogrend veszélyhelyzeten kívüli időszakában jelentkező speciális kutatás-mentési (magasból, mélyből való mentés) és vízkár-elhárítási feladatok ellátására hivatott, feladata továbbá az azonnali beavatkozó erők megerősítése, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők és a fedél nélkül maradt lakosság biztosítása, segítése.

 

Alapvető feladata:

Közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben, a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, továbbá a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában, romeltakarításban.

 

 

SÁRRÉT MENTŐCSOPORT

 

Tagjai, eszközei:

A szeghalmi járás mentőcsoportjának teljes állománya jelenleg 35 fő.

 

Egységei:

A Sárrét Mentőcsoport vezetési egységből, logisztikai-egészségügyi egységből, valamint műszaki mentési egységből tevődik össze.

 

Rendeltetése:

A mentőszervezet a szeghalmi járás és Békés megye területén bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák, valamint katasztrófaveszély, továbbá a különleges jogrend veszélyhelyzeten kívüli időszakában jelentkező speciális kutatás-mentési és vízkár-elhárítási feladatok ellátására hivatott, feladata továbbá az azonnali beavatkozó erők megerősítése, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők és a fedél nélkül maradt lakosság biztosítása, segítése.

 

Alapvető feladata:

Közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben, a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, továbbá a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában, romeltakarításban.

 

KÖRÖS-KONDOR MENTŐCSOPORT

 

Tagjai, eszközei:

A szarvasi járás mentőcsoportjának teljes állománya jelenleg 46 fő.

 

Egységei:

A Szarvasi Járási Körös-Kondor Mentőcsoport vezetési egységből, mentési egységből, kutatási egységből, egészségügyi egységből, valamint műszaki egységből tevődik össze.

 

Rendeltetése:

A mentőszervezet a szarvasi járás, Békés megye, valamint a régió, illetve az ország más területén bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák, valamint katasztrófaveszély, továbbá a különleges jogrend veszélyhelyzeten kívüli időszakában jelentkező speciális kutatás-mentési (vízről-vízből, magasból-mélyből való mentés) és vízkár-elhárítási feladatokat lát el, ezen túl az azonnali beavatkozó erők megerősítése, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők és a hajléktalanná vált lakosság mindenoldalú biztosítása, segítése a fő feladata.

 

Alapvető feladata:

Közreműködés a kárterületek felderítésében, a sérültek felkutatásában és ellátásában, a vizek kártételei elleni védekezésben, a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, továbbá a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában.