Hírek


Megméretve és minősítve
2019. október 05. 18:16
Kutattak, mentettek, bontottak miközben az együttműködést és a közös problémamegoldást gyakorolták a járási mentőcsoportok.

Gyomaendrődön tartotta meg a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. október 3-5-én a Vidra-, a Sárrét-, a Körös-Kondor-, a Titán-, a Pelikán- és a Gyulai járási mentőcsoportok vízkár-elhárítási és műszaki mentő képességeinek nemzeti minősítést megújító törzsvezetési és terepgyakorlatát.

A gyakorlat célja, hogy a mentőszervezetek tagjai bővítsék tudásukat, gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a rendkívüli időjárási jelenségekről, víz és vihar károk elhárításról, fejlesszék az együttműködést a hivatásos erőkkel, valamint hogy öt évre megújítsák nemzeti minősítésüket.

A gyakorlat Gyomaendrődön – a helyi önkormányzat hathatós segítségének köszönhetően – öt különálló helyszínen zajlott. A különböző gyakorlati elemeket 150 speciális szaktudással rendelkező önkéntes hajtotta végre a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei vezetésével. A gyakorlatelemek között szerepelt épületrom bontása, eltűnt személyek utáni területkutatás keresőkutyák és drónok segítségével, ahol a megtalálása után egészségügyi és krízis intervenciós egységek látták el a sérülteket. Emellett az önkéntesek gyakorolták még a vízkárok elleni védekezési feladatokat, amely során töltésmagasítási, megtámasztási és a fóliázási munkálatokat végeztek, valamint egy közintézményben áramfejlesztőkkel az elektromos hálózat táplálását szimulálták.

A gyakorlat lebonyolításához nélkülözhetetlen anyagi források biztosításában nagyfokú segítséget nyújtott a Békés Megyei Védelmi Bizottság, valamint a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség. A gyakorlati helyszíneken a területzárási és a forgalomirányítási munkálatokat a Gyomaendrődi Polgárőr Egyesület tagjai végezték, továbbá az önkéntesek a vízkár-elhárítási feladatokat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei szakmai irányítása mellett hajtották végre.

A gyakorlatot a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjeiből felállított bizottság megfeleltre értékelte, majd a gyakorlat zárásaként Kiss András tűzoltó ezredes, megyei igazgató átadta a Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által aláírt minősítő okleveleket a mentőcsoportok vezetői részére.

Fotós: Gombos Erik tű. hdgy - Békés MKI

 

Kapcsolódó képek:

Megméretve és minősítve Megméretve és minősítve Megméretve és minősítve
>>> További képek a galériában <<<